Två män med kärror

Stefan Johansson och Marcus Biosca med en elektrisk tegelkärra och en "vanlig" kärra.

Det finns hjälpmedel!

Att jobba som byggnadsarbetare är ett tungt jobb. Dåliga arbetsställningar och få hjälpmedel kan slita ut folk i förtid. Men det finns hjälp. Stefan och Marcus på Murpoolen berättar om två av sina hjälpmedel.

Publicerad:

Murare har ett tungt jobb med många enformiga rörelser. För att skona sina medarbetare från förslitningar och skador köpte Murpoolen in elektriska tegelkärror 2018. Nu slipper murarna de tunga lyften när kärran ska lassas och lossas. Elkärran glider lätt in under pallen med tegel och belastningen blir mycket mindre för rygg och axlar. Stefan Johansson, murare sen 1979, berättar att det är framför allt på marken kärran gör stor skillnad. På ett bygge kan det ofta vara ojämnt och då blir det ännu tyngre att knuffa en traditionell kärra framför sig.

Man med elektrisk tegelkärra full med tegel.

Stefan visar hur lätt det är att köra in i tex hissen med kärran.

Både Stefan och Marcus Biosca, arbetsledare, ser elkärran som ett viktigt hjälpmedel i kampen för att hålla murarna hela. Marcus, som tidigare jobbat som murare men fick sluta på grund av just ryggproblem, berättar hur viktigt det är att alla ska hålla sig hela i företaget. Investeringen i de elektriska tegelkärrorna är värt varje krona, menar han. Stefan har jobbat som murare sen han slutade nionde klass och sett branschen utvecklas. Han berättar att första gången han såg en elektrisk tegelkärra var för 30 år sen. Det var en prototyp och antagligen inte så bra för det tog fram tills för några år sen innan de började dyka upp igen.

Murpoolen har även klättrare som gör att man alltid kan anpassa arbetshöjden när man sätter tegel. Man behöver varken böja sig eller sträcka på sig utan kan hela tiden jobba i en bra arbetshöjd. Det låter väldigt bra, men Stefan påpekar att ibland kan det bli en för enformig rörelse att alltid jobba i samma höjd. Med klättraren kan han själv styra så att han varierar höjden lite när han känner att han börjar stelna till.

Två män i hjälm på ett bygge.

Stefan och Marcus förklarar hur klättrare kan förbättra arbetsställningen när man murar.

Elkärror och klättrare är bra hjälpmedel men det Stefan och Marcus önskar sig mest är en lösning för att lyfta balkar.

- Balkar tar död på murare, säger Stefan. När man inte kommer till med en kran och måste lyfta in en balk som väger mer än 200 kg för hand spelar det ingen roll hur många som hjälps åt, det sliter otroligt mycket på kroppen.

Som så många andra ute på byggena önskar dom att de som ritar byggnaderna ska ha mer kunskap om hur konstruktionen påverkar dom som ska bygga. Drömmen vore om arkitekter var ute mer på byggen och fick lära sig hur deras ritningar påverkar byggnadsarbetarnas kroppar. Det hade kanske hindrat att 9 av 10 byggnadsarbetare upplever smärtor kopplade till sitt arbete.

Läs mer: 9 av 10 byggnadsarbetare upplever smärtor kopplade till sitt arbete

Uppdaterad:
Kategorier: