RSO Robert Nilsson, Byggnads ordförande Johan Lindholm och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmiljön i fokus

Byggnads skulle kunna nå över 1000 företag till om regeringens förslag om att utöka de regionala skyddsombudens rätt att besöka arbetsplatser med kollektivavtal klubbas igenom i riksdagen. Ett förslag som ser ut att fällas då flera borgerliga partier säger nej.

Publicerad:

Det finns kollektivavtal, men Byggnads har inga medlemmar på byggarbetsplatsen i centrala Helsingborg. Det innebär att regionala skyddsombudet Robert Nilsson inte har möjlighet att agera på arbetsplatsen.

- Ser jag något som kan vara farligt så kan jag inte agera. Det jag kan göra är att dokumentera och anmäla till Arbetsmiljöverket, men det tar ofta tid innan något händer, säger han.

På plats på bygget fanns också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Bakgrunden till besöket är regeringens förslag att utöka de regionala skyddsombudens rätt att besöka arbetsplatser som har kollektivavtal, men där facket inte har några medlemmar.
- Det är viktigt att vi agerar och driver på för att nå nollvisionen, ingen ska dö på jobbet. Ska vi nå dit är de regionala skyddsombuden och skyddsombuden viktiga, säger Eva Nordmark.

Över 1000 företag

Under 2019 omkom 50 personer i arbetsplatsolyckor, 14 av dem var byggnadsarbetare. Under året anmäldes över 1400 akuta olyckor på svenska byggarbetsplatser. Skulle förslaget klubbas igenom i riksdagen kommer Byggnads regionala skyddsombud kunna agera på över 1000 företag till.

- Vi kan aldrig acceptera att kamrater inte får komma hem till nära och kära. Det är bra att regeringen lyssnat på oss. Går inte det här förslaget igenom i riksdagen är vi beredda att ta strid för det i avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm.

Det är ännu oklart om förslaget kommer att kubbas igenom i riksdagen. Majoriteten av de borgerliga partierna har sagt att de kommer att rösta nej. Sverigedemokraterna vill avskaffa regionala skyddsombud och ersätta dem med arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket.
- Det är tufft men det är ett förslag som vi kommer att köra in i kaklet och det är bra att vi har fackförbunden med oss, säger Eva Nordmark.

Målet är samverkan

Robert Nilsson poängterar att de regionala skyddsombuden har branschspecifik kunskap. Arbetsmiljöverket har idag 270 inspektörer för hela arbetsmarknaden.
- Idag får vi larm om farlig sanering eller dåliga ställningar. När vi åker ut så möter vi ofta byggnadsarbetare som inte är medlemmar. Vi kan inget göra och de är rädda för att bli hemskickade eller bli av med jobbet , säger han.

Robert Nilsson förklarar att målet inte är att sätta dit enskilda företag. Det är att i samverkan med företaget starta ett långsiktigt arbetsmiljöarbete och skapa en skyddskommitté.
- På sikt vill vi att det utses skyddsombud på arbetsplatsen och dem biträder vi vid behov, säger Robert Nilsson.

Uppdaterad:
Kategorier: