Handslaget mellan Byggnads och Socialdemokraterna i Skåne
På dagens årsmöte i Eslövs Medborgarhus tog Byggnads Skåne och Socialdemokraterna i Skåne i hand på att verka krav om kollektivavtal vid upphandling. Se texten nedan som idag skickats som pressmeddelande.
Byggnads Skåne och Socialdemokraterna i Skåne överens om att verka för krav på kollektivavtal vid upphandling
Utvecklingen av den svenska modellen har gått åt fel håll. Vanliga löntagares arbetsvillkor har försämrats på svensk arbetsmarknad. Byggnads Skåne och Socialdemokraterna i Skåne har därför kommit överens om att verka för bättre ordning och reda i byggbranschen.
Byggnads Skåne och Socialdemokraterna i Skåne är överens om att i den offentliga upphandlingen i alla skånska kommuner och Region Skåne verka för att:
• i anbudsförfarandet kräva kollektivavtal eller tecknande av kollektivavtal,
• säga upp ingått avtal med leverantör om det visar sig att företaget bryter mot
gällande kollektivavtal i det upphandlade avtalet,
• prioritera leverantörer med egen arbetskraft för att motverka långa entreprenadskedjor,
• ställa krav på lärlingsutbildningsplatser och praktikplatser för yrkesutbildningselever.
- Det finns byggen där arbetare står helt utan det skydd och de rättigheter som ett kollektivavtal innebär, säger Jonas Sjöberg, ordförande på Byggnads Skåne. Det drabbar inte bara den enskilde arbetaren utan även de företag som sköter sig och inte vinner upphandlingarna. Utöver att vi skapar en otrygg byggbransch så förlorar Sverige viktiga skattekronor till utlandet. Vi måste få ett stopp på detta! avslutar Jonas.
Svenska kommuner och landsting upphandlar tjänster för mer än 600 miljarder kronor per år. Det innebär att de också har ett stort ansvar för att bidra till schyssta villkor på arbetsmarknaden vid offentlig upphandling.
- Socialdemokraternas grunduppfattning är att Lagen om offentlig upphandling ska ge möjlighet att ställa krav på kollektivavtal vid upphandling, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne. Konkurrens kan vara bra men den ska ske på lika villkor inte genom dumpade löner.
- Alltför länge har synsättet "lägst pris vinner" styrt. Vill vi skapa en långsiktigt hållbar och jämlik utveckling i samhället, så måste även faktorer som kollektivavtal och schyssta villkor genomsyra arbetsmarknaden, avslutar Niklas.
Sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde har det skett ett flertal förbättringar på arbetsmarknaden kring lika villkor för svensk och utländsk arbetskraft. Ett tydligt exempel är avskaffandet av Lex Laval, ett förändrat utstationeringsdirektiv och huvudentreprenörsansvar. Nu vill vi fortsätta arbeta för ännu fler förbättringar.