Från undersköterska till snickare
För fyra år sen tog Mia Hasse steget från att ha jobbat som undersköterska i tio år till att bli snickarlärling. Byggnads Skåne träffade henne när hon precis hade kommit ut på byggen juni 2021. Då stormtrivdes hon och var glad att hon vågat byta yrke.
Vi besökte henne igen för att se hur hon ser på sitt nya yrke efter fyra år i branschen. Precis som då så skiner Mia upp när hon pratar om arbetet och sina kollegor. Under åren som gått har hennes arbetsplats varierat mellan Helsingborg, Lund och Malmö. Att behöva byta arbetsplats ser hon bara som positivt.
– "Det är kul att träffa nya människor och jobba med andra moment. Man blir aldrig fullärd och lär sig nytt hela tiden", berättar Mia.
Och det är just kollegorna som ständigt återkommer som det positiva med jobbet. Hon beskriver en gemenskap där man samarbetar och hjälper varandra. En bra arbetskultur helt enkelt, så som det borde vara på alla arbetsplatser. När Mia berättade för folk att hon skulle bli snickare så var den vanligaste frågan hur hon vågar ge sig in i en så mansdominerade bransch med en (ö)känd machokultur. Mia säger att hon inte upplevt något sånt. Säger någon något olämpligt så är det alltid någon som reagerar och det handlar inte bara om henne som kvinna utan alla ser till att behandla varandra på ett schyst sätt. Mia förklarar hur hon ser på det:
– ”Den hårda synen på branschen sitter på utsidan men på insidan finns omtanke och gemenskap.”
Hon fortsätter att berätta om när hissolyckan i Sundbyberg skedde. Då var hon på ett bygge med en exakt likadan hiss.
– "Alla blev så klart berörda och det blev ännu mer påtagligt när man inser att det kunde varit vi". Ledningen sa direkt att ingen behövde använda hissen förrän man gjort en extra besiktning. Där kom omtanken och gemenskapen in igen. Man stöttade varandra och pratade om det som hänt. Mia berättar att det hänt mindre olyckor men då är kollegorna där med första förband och tar hand om varandra.
Det finns även andra fördelar med hennes nya yrke. Lönen ger ungefär 10 000 kr mer i fickan och då är det utan att jobba på helger och kvällar. Hon är alltid hemma och kan natta barnen på kvällen och hon uppskattar att vara ledig när andra är lediga. Inga missade midsomrar, jular eller nyår. Så när hon får frågan om hon kan rekommendera yrket till andra kvinnor så är svaret givet:
– "Är man intresserade av att bygga och är kreativ ska man definitivt prova på."
Mia deltog i Skanskas lärlingsprogram för kvinnor och är fortfarande anställd på Skanska Sverige. Även om det var tryggt att komma ut på bygget tillsammans med en annan kvinnlig lärling, så är det ändå sin handledare Dennis som Mia hyllar för hur han hela tiden stöttat och uppmuntrat henne i hennes yrkesroll. Han har aldrig tvivlat på att hon skulle klara av något utan alltid pushat på. Mia menar att en sån handledare är guld värd. Känslan idag är trygghet och självsäkerhet, medveten om de kunskaper hon har. Mia har landat och tydligen ska hon aldrig lämna.
– "Jag ska bli pensionär i byggbranschen", säger hon med ett leende.
Om det blir ute i produktionen eller i någon annan roll återser att se men hon vill inte lämna branschen – det är hon säker på!
Vill du läsa första artikeln om Mia?
https://www.byggnads.se/.../nya-i-byggbranschen-och-stortrivs.../
Publicerad: 8 mars 2025
Senast uppdaterat: 11 mars 2025