Tjäna mer utan att arbeta hårdare - utbilda dig om ackord!
Jobbar du på ett företag med kollektivavtal tjänar du över 75 000 kronor mer än de som är anställda på en firma utan avtal. Vill du tjäna ännu mer, utan att arbeta hårdare? Då ska du arbeta på ackordslön. Det kan ge en semesterresa till familjen.
Jobbar du på ett företag med kollektivavtal tjänar du över 75 000 kronor mer än de som är anställda på en firma utan avtal. Vill du tjäna ännu mer, utan att arbeta hårdare? Då ska du arbeta på ackordslön. I snitt tjänar du då 20 kronor mer i timmen än kollegan som jobbar på tidlön. Det blir en extra slant i lönekuvertet varje månad, närmare 3 500 kronor.
– Du är på din arbetsplats åtta timmar om dagen, 40 timmar i veckan. Tänk dig då att du, utan att jobba hårdare, kan tjäna flera tusen kronor mer i månaden, säger Andreas Sjögren, som leder Byggnads kurs Lagar & Avtal, där du får lära dig mer om hur prestationslönesystemet fungerar.
För kursdeltagarna blir det en del aha-upplevelser.
– Jag hade ett visst hum om det här tidigare, att det är en del att hålla koll på. Men det var mer än jag trodde, säger snickarlärlingen Daniel Hulthén, en av de runt 20 deltagarna i den senaste kursen.
Under den två dagar långa kursen får deltagarna en grundläggande utbildning i hur byggnadsarbetarnas komplicerade lönesystem fungerar.
– Därför är det viktigt att ha kött på benen. Prestationslönen bygger på att man planerar sitt arbete. Vi vill ge deltagarna kunskap så att alla i boden kan gå igenom ett underlag och följa upp det, säger Andreas Sjögren.
Oavsett om du ska gjuta en grund eller gipsa en vägg är det viktigt att veta vilka moment som ingår. Sedan ska du hitta dem i Ny- och Ombyggnadslistan som anger tidsåtgång för de flesta arbetsmoment på ett bygge – och föra noggranna anteckningar.
Med rätt förberedelser och planering under arbetets gång kan var och en i ett arbetslag tjäna tusenlappar genom att göra jobbet snabbare, utan att arbeta hårdare.
– Det är många yngre som går kursen. Just de behöver ha mer kunskap för att förstå hur systemet fungerar, säger Andreas Sjögren och blickar mot de till största delen unga kursdeltagarna.Andreas Sjögren har lett kursen i 20 år. Nu lämnar han över till Henrik Haeggström och Pär Göransson, som är med här för att få en smidig överlämning.
Det blir en hel del hederlig räkning med papper, penna och miniräknare när tidsåtgången för olika moment ska sammanställas. Eftersom tiden för varje arbetsmoment är beräknad i hundradelar av en timme måste den också räknas om till minuter med en speciell formel.
– Det är en fördel att utse en person i arbetslaget som för anteckningar om arbetstiderna, frånvaro med mera. Sedan stämmer man av i slutet av varje månad, säger Andreas Sjögren.
– Vi ska vara rädda om vårt lönesystem. Det är en oerhörd maktfaktor att kunna stämma av lönen var tolfte vecka. Om ni jobbar bra i arbetslaget innebär det inte ökad stress utan bara att ni tjänar mer, fortsätter Andreas Sjögren.
Han betonar också hur viktigt det är att vara medlem i Byggnads för att både lönesystemet och andra förmåner, som fackföreningen kämpat för under många år, ska finnas kvar.
– Det här är vår bibel, säger Andreas och håller upp det senaste kollektivavtalet – som går ut om bara några månader.
– Ju fler medlemmar vi är desto starkare blir den fackliga organisationen. Därmed kan vi ställa tuffare och hårdare krav. Om vi tappar medlemmar förlorar vi slagkraft.
Vill du också lära dig mer om lagar och avtal?
Då kan du göra en intresseanmälan här: https://www.byggnads.se/.../utbildning.../lagar-och-avtal/
Publicerad: 10 februari 2025
Senast uppdaterat: 11 mars 2025