Om asbest – en livsviktig utbildning för byggnadsarbetare
Asbest förbjöds i Sverige 1982. Mer än 40 år senare är det fortfarande en av byggbranschens största faror. När byggarbetare på Malmö Byggcenter (MBC) uttryckte oro för att ha kommit i kontakt med asbest tog företaget ansvar.
De tog prover på de platser där byggarna arbetat och bjöd sedan in Byggnads asbestexpert Robert Nilsson för att hålla i en utbildning.
– Vi ringde Henrik (Haeggström, ombudsman på Byggnads som gått in som tillfälligt skyddsombud på byggarbetsplatsen) och kom fram till att vi skulle ta en himla massa extra prover för att lugna killarna. Sedan har vi den här asbestinfon på det, säger Fredrik Alsterlind, platschef på bygget.
MBC renoverar drygt 500 lägenheter byggda under en period då asbest fanns i en rad olika byggmaterial. Arbetet har inleddes 2023 och beräknas pågå till julen 2028. MBC river inte ut lägenheterna själva. Det gör ett saneringsföretag. Vid ett tillfälle hittades spår av asbest utomhus efter en provtagning, vilket ledde till att några anställda blev oroliga.
– Vi känner stark tilltro till företaget. De gör ett bra jobb, säger Fredrik Alsterlind.
Byggnads Skånes regionala skyddsombud Robert Nilsson har tidigare arbetet som asbestsanerare och vet var det farliga materialet gömmer sig. Asbest är ett samlingsnamn för mineralfiber som bland annat använts för brandskydd, isolering och vibrationsdämpning. Namnet betyder ”outsläcklig” på grekiska.
– Asbest orsakar sju olika sjukdomar som alla leder till en för tidig död.
Gång på gång upprepar Robert Nilsson att ämnet förbjöds 1982. Trots det hittas det fortfarande i material som importeras från bland annat Kina. Och inte minst i hus som byggdes före 1982.
– I byggnader från 1940 till 1982 kan jag nästan garantera att där finns asbest.
Så länge det sitter fast i ett material är asbest ofarligt. Men börjar man röra det frigörs fibrerna. Och de är livsfarliga att andas in. Det är som fiskehullingar i fibrerna. Kroppen kan inte bryta ner asbest. I stället kapslar den in det, med nedsatt lungfunktion som följd.
Enstaka och kortvarig exponering för asbest ger sällan problem. Men upprepas det ett flertal gånger under arbetslivet är risken för sjukdom stor.
– En gång är ingen gång, två gånger är en gång för mycket. Ni som sitter här och har villor renoverar säkert hemma. River nu ut mattor, väggar och akustikplattor, då exponeras ni och era familjemedlemmar.
Det kan ta 15-20 år innan den utvecklas. Är du rökare går det ännu snabbare. Varje år dör 1 100 personer i asbestrelaterade sjukdomar.
Robert Nilsson spelar upp en film som visar var asbesten hittas. Listan blir lång. I kök kan det vara kring fläkten, kakel och fogar. Starkströmskablar, rörböjar, fönsterbrädor, vinylgolv, målarfärg, fönsterkitt, fix och vågiga tak är annat som kan innehålla asbest.
– När vi river ut fasta badkar som satts fast med svart lim är de fullproppade med asbest.
Platschefen Fredrik Alsterlind är nöjd med utbildningen och betonar vikten av att de anställda får mer kunskap om asbest.
– Jag är 50 år gammal. Med min erfarenhet vet jag var jag kan hitta asbest. De flesta här är unga. Det är jättebra att de kan ta på sig de glasögonen när de går inne i lägenheterna.
Han berättar om att när spår av asbest hittades så stoppades allt arbete i tre dagar på den platsen.
– Vi gjorde annat under tiden. Saneringsfirman tog ett extra städvarv för att vara på den säkra sidan, men där var inget. Skönt!
Robert Nilsson avslutar med att uppmana byggarbetarna att vara uppmärksamma inte bara nu, utan under resten av sitt arbetsliv.
– På denna arbetsplats har ni allt under kontroll, men tänk vidare när ni kommer till nästa arbetsplats. Och nästa.
Här hittar du filmen som Robert spelat in tillsammans med Prevent: www.prevent.se/asbest
Publicerad: 25 februari 2025
Senast uppdaterat: 27 februari 2025