Fotograf: NSD

Badhusbygge är det svåraste bygget man kan ta sig an

Joakim Lindholm, regionordförande i Byggnads Norrbotten har koll på byggbranschen i länet och landet, enligt honom är badhusbygget i Kiruna ett skolexempel på hur man INTE ska göra när badhus ska byggas.

Publicerad:

NSD 2023-05-13 (hela artikeln)

Som regionordförande för Byggnadsfacket har han örat mot marken och koll på byggbranschen i länet och landet. Kiruna badhus är skolexemplet för hur man inte ska göra när badhus ska byggas. 

– Det svåraste att bygga är badhus. Det blir alltid fel. Det är det jobbigaste en kommun kan ha. Sen när det är färdigt så är det bara en tidsfråga när du ska börja renovera och hålla efter. För att det är ju oerhört stort slitage på ett badhus, säger Joakim Lindholm.

Han tar upp flera exempel på väl etablerade projekt i nya Kiruna. Kunskapsstaden och de så kallade kvarteren i nya centrum där också köpcentrumen ingår.

Hur strukturen ser ut i projekten är viktiga enligt Lindholm.

– Badhuset i Kiruna är ett skolexempel på hur man inte ska göra i allt från upphandling till anlitande av entreprenörer till kontroll av underentreprenörskedjor. Det vi ser klickade är att man har förlitat sig på en konsult helt och hållet som vi från facklig sida inte anser har gjort sitt jobb och levererat det man ska leverera till kommunen.

Kommuner ska inte bygga badhus själva enligt byggfacket. 

– Välj en stor entreprenör. Kapa entreprenörskedjorna och förlita er inte på konsulter till höger och vänster. Kiruna kommun skulle aldrig ha tagit på sig badhuset. Man skulle ha sagt till LKAB att ni får vårt gamla badhus och vi vill ha ett nytt. LKAB hade fått sköta allt från projektering till upphandling till utförande.

Har badhusbygget stuckit ut ur ett fackligt perspektiv?

– Badhuset har varit som övriga projekt med klassiskt fackligt fotarbete, ronder och förhandlingar. Den enda tragiska plumpen i protokollet är dödsfallet där en man avled av naturliga orsaker. Däremot är vi involverade i det här med tidskontrollerna, in- och utpasseringar. Det är egentligen ett system som Skatteverket äger fullt ut, men där vi bidrar, säger Lindholm.

Finns det farhågor från er sida kring byggboomen av badhus?

– Många kommer att fundera en eller två gånger hur man bygger badhus runt om i Sverige. Bara här i Norrbotten har de ju dragit öronen åt sig.  Badhusen som är på gång i Haparanda, Älvsbyn och Arvidsjaur, sticker inte ut. De har kontroll på kontrollen att det verkligen ska funka. 

Uppdaterad: