Lärlingsklausul för att säkra kompetensförsörjningen

Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads Norrbotten uppmärksammar nödvändigheten med framtida kompetensförsörjning i hela Sverige, men inte minst i vår region Norrbotten.

Publicerad:

212 av totalt 290 kommuner i Sverige uppger att de har för få bostäder, lägg därtill stora infrastrukturprojekt och nödvändig upprustning av befintligt bestånd. Byggbehover i Sverige är enormt, inte minst här i Norrbotten.

Företagen borde stå i kö efter ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden från byggprogrammen. Men så är inte fallet.
Istället möts vi av alarmerande rapporter om att lärlingar har svårt att hitta arbetsplatser. Osäkerheten sprider sig till högstadieelever, vilket resulterar i att byggprogrammen ratas. En nedåtgående spiral som allvarligt hotar återväxten i branschen.

Hur kommer det sig att ungdomarna inte får praktik eller lärlingsplatser trots att byggkranarna står som spön i backen?
Sanningen är att när marknadskrafterna får råda blir ramtidens byggnadsarbetare bortrationaliserade till förmån för flexibla bemanningsföretag, inte sällan från låglöneländer.

Här har våra kommunpolitiker ett stort ansvar. En lärligsklausul skulle innebära att den som bygger på uppdrag av det offentliga också måste ta in lärlingar i projektet. Detta system har redan prövats framgångsrikt i flera kommuner i landet. Det är bara rimligt att företag som bygger för offentliga medel också tar in lärlingar från skolorna runtomkring.

Klarar vi inte av att utbilda och rusta framtidens byggandsarbetare kommer vi inte heller att klara av att nå de mål vi satt upp.
Korta vinster ska inte premieras före långsiktigt ansvarstagande, det måste regleras.

Läs hela artikeln nedan
imagebk06ng.png

Uppdaterad:
Sidansvarig: Anu Jonsson