Byggnads vill motverka arbetskriminalitet i branschen
Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads Norrbotten inbjuder till tidig dialog när ståljätten H2GS får klartecken att bygga. "Vi vill motverka arbetskriminalitet i byggbranschen."
NSD 2022-02-10:
Att städa bort oseriösa företag anser Byggnads är en överlevnadsfråga för branschen.
Joakim Lindholm pekar på goda exempel i länet när Byggnads haft bra kontakt med huvudentreprenören, som i Kiruna.
– Vi hade i ett tidigt skede av stadsomvandlingen dialog med LKAB. De har som ett statligt bolag varit tydliga i sin upphandling, att det ska finnas kollektivavtal på deras arbetsplatser. Det är ett jättebra exempel hur man i samverkan använder våra gemensamma skattepengar på rätt sätt så att de inte hamnar i händerna på bovar och banditer, som försöker tjäna pengar på högkonjunkturen vi har nu i norra Sverige.
Under byggnationen av Northvolts batterifabrik i Skellefteå jobbade arbetare cirka 8500 timmar för mycket under några månader. Sex underentreprenörer fick böta sammanlagt över fyra miljoner kronor för brott mot arbetstidslagen. Bland annat förekom otillåtet nattarbete.
I huvudsak handlade det om arbetare från andra europeiska länder. Arbetsmiljöverket konstaterade, enligt Svt, att företagen genomgående saknade kollektivavtal. Underleverantörerna skyllde på varandra.
Är det ett problem när det är så många olika underleverantörer?
– Vi ser ett tydligt mönster när företag saknar kollektivavtal att det fuskas med arbetsmiljön, skatter och avgifter. Tar man specifikt Skellefteå är Northvolt ett företag som av tradition inte kräver kollektivavtal, säger Joakim Lindholm.
Han påpekar, att den som sitter med kapitalet och beställer jobbet kan sätta villkoren för att jobba på arbetsplatsen med krav på kollektivavtal och att man ska följa svensk lagstiftning.
– Gör man det som beställare så kommer man få seriösa underentreprenörer. Då får man en kedja där alla omfattas av kollektivavtal.
Det är samtidigt fackets inträdesbiljett till arbetsplatsen.
– Då kan vi bevaka på att det är justa löner och arbetsvillkor. Vi drar öronen åt sig när företag säger att de uppfyller alla villkor, men ändå inte vill teckna avtal. Då har man en dold agenda, säger Joakim Lindholm.
Han förstår, att H2GS:s agenda är proppfull, men han påpekar att Byggnads finns till för dem.
– De fackliga organisationerna är en stödjande funktion till företag som H2GS. Vi kan i en tidig dialog berätta vad vi kan bidra med i den här processen. Vår ambition är att hjälpa och inte stjälpa.