Förbundsordförande Johan Lindholm

Fotograf: Terese Perman

Därför sprids Corona på jättebyggena

Den senaste tiden har vi nåtts av nyheten om klusterspridning av coronaviruset på flera stora byggarbetsplatser, tyvärr även med dödlig utgång. Northvolt utanför Skellefteå har fått störst uppmärksamhet och nu senast upptäcktes ett smittoutbrott på Microsofts jättebygge utanför Gävle.  Att smittspridning uppstår på stora byggarbetsplatser är ingen slump och från Byggnads befarar vi att det snarare är början på en trend.

Publicerad:

Företagen slåg sig gärna för bröstet om vilken policy de infört och hur de samarbetar med smittskyddsläkarna. Hade man anlitat företag med kollektivavtal och sett till att arbetsmiljöarbetet fungerat från början hade utbrotten sannolikt kunnat undvikits helt men istället har man gjort upphandlingar med lägsta pris som första och enda prioritet. Nu ser vi konsekvenserna av att arbetarnas villkor satts i sista rummet.

Stora byggen som Northvolt i Skellefteå och Microsoft utanför Gävle har drabbats hårt av Corona-spridning.

Utländska arbetstagare utnyttjas. Så länge lagstiftningen släpar efter kommer vi alltid att vara steget efter vad gäller huvudentreprenörsansvar och utökad tillträdesrät för regionala skyddsombud.
Vi behöver utländsk arbetskraft för att kunna hålla hög byggtakt men alla som arbetar här måste ha bra villkor, trygg arbetsmiljö och ekonomisk trygghet om man blir sjuk.

Läs hela Debattartikeln på Aftonbladet

Uppdaterad: