Byggnads krav vid offentlig upphandling
Offentlig upphandling är en viktig motor för sysselsättning och tillväxt. Samtidigt ska den se till att våra gemensamma skattepengar används så effektivt som möjligt. Bristen på kravställning gör dock att det idag finns stor risk att offentliga uppdrag går till kriminella företag och organiserad brottslighet. Under hösten kommer Byggnads presentera kort sju konkreta förslag på hur vi kan undvika detta och skapa en mer hållbar samhällsutveckling.
Seminarium: Offentliga upphandlingar i bygg- och anläggningssektorn
Det är uppenbart att mer behöver göras för att stoppa oseriösa företag från att ta sig in på arbetsplatser som finansieras av offentliga medel.
Plats: Facebook-live och ABF-huset, Sveavägen 41, i Stockholm
Tid: 4 december, kl 18.00 - 19.00
År 2022 gjordes offentliga upphandlingar för totalt 270 miljarder kronor i Sverige. Mer än en femtedel, cirka 70 miljarder kronor, gick till bygg- och anläggningsarbete. Det är gigantiska summor, som har stor påverkan på vårt samhälle.
Idag plågas bygg- och anläggningsbranschen av oseriösa aktörer som tar marknadsandelar genom dåliga anställningsvillkor och osäker arbetsmiljö. Många av dessa företag återfinns på arbetsplatser som finansieras av offentliga medel. En tydlig orsak är att endast lägsta pris styrt tilldelningen av de offentliga kontrakten. Detta trots att EU:s direktiv sedan tio år ger större möjlighet att ställa sociala och arbetsrättsliga krav.
Byggnads sju krav vid offentlig upphandling
Utifrån EU:s direktiv har Byggnads sammanställt sju krav, som kommer att presenteras under hösten 2024.
Genom att följa dem kan politiker och upphandlande myndigheter säkerställa att den offentliga ekonomin bidrar till sund konkurrens och goda anställningsvillkor, i stället för att göda den kriminella ekonomin.
Håll utkik här och ta gärna kontakt med oss i Byggnads, så berättar vi mer!