”Dags att ta strid för en kortare arbetstid”

Publicerad:

Demokrati

Demokrati är en bristvara i stora delar av världen. I en demokrati utgår makten i en stat eller organisation från dess medborgare eller medlemmar. Tyvärr ser vi att allt fler stater utvecklas i en auktoritär riktning, där grupper ställs mot varandra. Jag tycker att även det politiska samtalet i Sverige blir alltmer populistiskt, med enkla lösningar och hårda ord mot de som har en avvikande uppfattning. En farlig utveckling.

Det är kraftfullt när en organisation bygger på medlemmarnas vilja och att alla har möjlighet att göra sin röst hörd. Att vara ordförande i Byggnads är ett hedersuppdrag. Att veta att det är medlemmarna som bestämt vår förenings inriktning ger en enorm styrka, både i en avtalsrörelse och i den politiska debatten. I tider som dessa är det viktigt att stå upp för tanken om en folkrörelse, där många människor samlas kring gemensamma idéer och värderingar.

Lo-kongress

Snart är det dags för LO-kongress. En demokratisk högtidsstund då fackligt aktiva från alla LO-fack samlas för att staka ut vägen och framtiden för LO och därmed för fackförbundens medlemmar. Jag ha varit på flera kongresser genom åren och det är alltid en fröjd att lyssna på alla duktiga, kunniga och engagerade ombud. Ombud från olika branscher och från olika delar av landet som alla brinner för att göra livet lite bättre för Sveriges löntagare.

Byggnads ombud till LO-kongressen är väldigt taggade och väl förberedda för att gå upp i talarstolen och driva byggnadsarbetarnas frågor. Det handlar om lönebildning, en bättre a-kassa och en säkrare arbetsmiljö. För att nämna några områden som ska debatteras. Vi ska göra allt för att flytta fram våra positioner.

Kortare arbetstid

Jag tycker också att det är dags för arbetarrörelsen att steppa upp och ta strid för en kortare arbetstid. Jag vet att jag har Byggnads medlemmar i ryggen när jag säger att politiken och fackföreningsrörelsen borde ställa krav på att vi löntagare får del av den stora produktivitetsökning som skett de senaste årtiondena. Det är verkligen dags för en kortare arbetstid kombinerat med ett rättvist pensions­system (Knegarpension). Vad väntar vi på?

Tro inte på dem som säger att det inte är någon idé att arbeta för en förändring av samhället. Lyssna inte på dem som pekar på andra och säger att allt är deras fel. Det har alltid funnits krafter som vill splittra oss arbetare. Men vi visar dem att när demokrati och medlemmarnas vilja till förbättring förenas, ja då är vi oslagbara.

Uppdaterad: