Frågan måste ställas – vill du bli medlem i Byggnads!

Publicerad:

Då har vi ett nytt år framför oss. Jag hoppas att ni har haft några avkopplande dagar och är fulladdade med ny energi. För vi har en hel del utmaningar att ta oss an under 2017.

Inte minst står vi inför en viktigt avtalsrörelse. Som ni säkert kommer ihåg så hade vi en ganska uppslitande avtalsrörelse förra året. Det vi ville då – och det vi vill nu - är att utveckla och förbättra våra kollektivavtal så att dom blir det bästa verktyget för en modern byggbransch. Tyvärr fanns det dom som ville svartmåla oss och kleta på oss sådant som vi inte hade sagt. Men vi höll i och lyckades bra trots allt.

Det är dessa utmaningar som vi nu ska ta tag i kommande avtalsrörelse och under hela året. Det är några områden som jag vill ta upp. Vi vet att vi står inför en byggboom och att vi behöver många fler i vår bransch för att undvika arbetskraftsbrist.

Därför har vi drivit frågan om att underlätta för nyanlända, kvinnor och ungdomar att få anställning och känna sig välkomna. Under hösten har vi suttit i samtal med våra motparter och kommit en bra bit på väg för att, inom ramen för våra avtal, ta oss an denna utmaning. Arbetet fortsätter under året.

Vi har och kommer att ha diskussioner om utstationerad arbetskraft och vilka lönenivåer som ska gälla. Även hör tror jag att vi kan komma framåt och även här ska det ske enligt våra avtal.

Som ni känner till så har vi länge pratat om att ge våra förtroendevalda fullmakter för att kunna förhandla lokalt i sina företag. För vi ska komma ihåg – våra förtroendevalda är en enorm styrka för Byggnads och vi är ibland ganska dåliga på att utnyttja den kraften. I detta perspektiv är fullmakter en viktig väg att gå och arbetet kommer att gå in i ett intensivt skeende under året. Spännande och utmanade.

Blickar vi ytterligare ett år framåt så är det dags för Byggnads kongress igen. Tiden går fort och det är ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera. Gör vi saker på rätt sätt och går vi åt rätt håll? Därför har vi tillsatt en kongressarbetsgrupp som under detta år ska arbeta fram underlag och utvärdering till kongressombuden så att vi får en bra och öppen debatt och framtiden. Ser redan fram emot att få träffa alla duktiga ombud från hela landet.

Men allt detta bygger på en förutsättning – ett starkt Byggnads. Ju fler medlemmar vi är desto mer inflytande får Sveriges byggnadsarbetare. Mot den bakgrunden är frågan om organisering ett prioriterat område detta år. Vi tappar inte lika många som förut, men vi måste bli fler, många fler. Och här finns det inga genvägar. Det är på varje arbetsplats runt om i Sverige som frågan måste ställas – vill du bli medlem i Byggnads. Det är inte svårt att argumentera för ett medlemskap.

För ska vi lyckas i den kommande avtalsrörelsen och ska våra politiker lyssna på oss, ja då måste vi ha så många som möjligt bakom oss. För vi kan vara säkra på en sak – det finns andra krafter som inget hellre vill än att se en försvagad fackföreningsrörelse och som gärna vill styra och ställa med oss byggnadsarbetare.

Så jag hoppas att vi sluter upp och sätter solidariteten högst under det kommande året. Är vi många och står samman så är vi oslagbara. Tillsammans kommer vi att skapa ett framgångsrikt 2017.

Johan lyfter på hatten

Yrkes-EM gick av stapeln i Göteborg i början av december. Oavsett placering så ska alla deltagare ha en stor eloge för de att genom sin skicklighet visat att Sverige har yrkesarbetare av högsta klass. Framtiden ser ljus ut.

 

Uppdaterad:
Kategorier: