Vägen till klassamhället!

Publicerad i Dala-Demokraten den 17 maj.
Publicerad:

Moderaternas nya partiledare, Fredrik Reinfeldt, har gjort sig känd för att ompröva partiets politik i parti och minut. Det har varit än den ena än den andra omsvängningen. Det har på sina håll skapat förvirring i partiet men det har också lett till opinionsmässiga framgångar. Många har uppfattat moderaterna som ett mindre hårdfört parti. 

Men stämmer verkligen den bilden?

Vi har valt att granska moderaternas förslag till ny arbetslöshetsförsäkring och de effekter det får för våra medlemmar.

Vi representerar i detta avseende förbund med helt olika situationer. De renodlade byggfackförbundens medlemmar (Byggnads, Elektrikerna och Målarna) har förhållandevis goda inkomster, industriförbundet (Skogs- och Träfacket) har mer måttliga löner under genomsnittet för industriarbetare och serviceförbundet (Fastighets) som har många kvinnor med låga löner i medlemskåren. Effekterna för våra medlemmar ser därför helt olika ut när det gäller moderaternas förslag till arbetslöshetsförsäkring. Gemensamt för våra förbund är emellertid att vi från tid till annan upplever hög arbetslöshet bland medlemmarna.

Moderaterna gör ingen hemlighet av att de vill sänka ersättningsnivåerna från nuvarande 80 procent till 75 procent under de första 100 dagarna och därefter till 65 procent under resterande 200 dagar i arbetslöshet. Efter 300 dagars ersättning sätts punkt, ingen kan få ytterligare ersättning. Den högsta dagpenningen föreslås också bli sänkt, efter 100 dagar ska den vara nästan 100 kronor lägre än enligt dagens system.

Förslagen innebär att en arbetslös byggnadsarbetare, målare och elektriker kommer att få ut 1 310 kronor lägre ersättning per månad redan under de första 100 dagarna, därefter blir förlusten hela 2 160 kronor. Träindustriarbetare förlorar 945 kronor de första 100 dagarna och 2 675 kronor under resterande period. Städarna förlorar 780 kronor i början och hela 2 340 kronor under senare delen av ersättningsperioden.

I inledningen av arbetslösheten är det alltså de grupper som har högst ersättning som får den största förlusten i kronor och ören. Under den senare delen är det främst de lågavlönade som kommer att drabbas av sänkt ersättning.

En elektriker kommer efter 100 dagar att ha en ersättning som motsvarar knappt hälften av sin lön i arbetslöshetsersättning.

Men moderaternas förslag till försämring av ersättningarna stannar inte vid detta. En liten passus i förslaget säger att ”ersättningen beräknas på den genomsnittliga inkomsten de senaste 24 månaderna”. Innebörden av detta är att återkommande arbetslöshet successivt sänker ersättningsnivåerna, att det blir allt svårare för nytillträdande på arbetsmarknaden att få fast mark under fötterna, att stora grupper kommer att få leva i stor ovisshet och osäkerhet om sina framtida försörjningsmöjligheter. Rimligtvis leder det också till allt mindre benägenhet att ta chanser på arbetsmarknaden, det gäller att hålla fast vid den relativa tryggheten, ett arbete som åtminstone klarar försörjningen.

För den som efter en arbetslöshetsperiod får ett arbete under ett år blir ersättningen vid en förnyad arbetslöshet avsevärt lägre än under den första arbetslöshetsperioden. För exempelvis en städare kommer ersättningen under den senare delen av en andra ersättningsperiod inom två år att motsvara den lägsta dagpenningen, 320 kronor om dagen eller 7 040 kronor i månaden. Samtliga grupper kommer att få en ersättning som motsvarar omkring hälften av den lön de har inom sina yrken. Det kommer för många att bli mycket svårt att klara sin försörjning.

Det är inte ovanligt att många har en trasslig inledning på yrkeslivet. Men med moderaternas förslag kommer många att tvingas börja från början, vid den lägsta ersättning som försäkringen erbjuder, även efter flera års försök att få fotfäste på arbetsmarknaden.

Moderaterna föreslår också att finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen förändras. 30 procent av ersättningen ska bekostas av medlemmarna själva i medlemsavgift. Visserligen skriver man att det bör ”övervägas” att sätta ett tak på en största höjning av medlemsavgiften på 300 kronor. Ett sådant övervägande rimmar dock illa med orsaken till det förslag man lämnar. Moderaterna menar nämligen att egenfinansieringen på marginalen betyder att de fackliga organisationerna blir mer återhållsamma i löneförhandlingarna och därmed dämpar arbetslösheten om det är så att medlemmarna får bekosta en större del av arbetslösheten själva. Men om man sätter ett tak i egenfinansieringen har man inte uppnått detta syfte eftersom många av de arbetslöshetskassor som har de största svängningarna i arbetslöshet skulle få en permanent höjning av medlemsavgiften på 300 kronor, som alltså inte skulle påverkas av nivån på arbetslösheten. Byggnads medlemmar skulle år 1993 tvingats betala 10 600 kronor i avgift till arbetslöshetskassan om 30-procentsregeln gällt.

Moderaternas ställningstagande till möjligheterna för svenska fackförbund att hävda kollektivavtalen på svensk mark utgör ett direkt hot mot möjligheterna att upprätthålla löne- och anställningsvillkor för breda löntagargrupper. Fredrik Reinfeldt har själv sagt att han anser att svenska byggnadsarbetare har för höga löner.

Det är ingen tvekan om att de förslag han vill sätta i verket kommer att innebära att löneskillnaderna kommer att öka. Förslagen att svälta ut arbetslösa löntagare på arbetsmarknaden kommer att göra människor benägna att ta ett arbete till nästan vilka villkor som helst. Vi får en neråtgående spiral, där reallönerna sjunker, fler får svårt att klara sin försörjning och vi går mot en skoputsarekonomi. Det är knappast det moderna Sverige som vi vill se, där svenska löntagare med kompetens, skicklighet och hög produktivitet ska göra att allt branscher vi kan få goda reallöner.

Moderaternas förslag till arbetslöshetsförsäkring slår hårt mot alla grupper med hög arbetslöshet, men på sikt är det främst de lågavlönade som drabbas värst. Det blir vägen till ett klassamhälle!

KJELL DAHLSTRÖM
Ordförande, Skogs- och träfacket
STIG LARSSON
Ordförande, Elektrikerförbundet
LARS-ÅKE LUNDIN
Ordförande, Målareförbundet
HANS TILLY
Ordförande, Byggnadsarbetareförbundet
HANS ÖHLUND
Ordförande, Fastighetsanställdas förbund

Uppdaterad: