Vad tycker de små företagarna egentligen om bygget i Vaxholm?

Debattartikel införd i Dagens Industri måndagen den 31 januari.
Publicerad:

Om lönedumpningen i Vaxholm skulle accepteras, tvingas svenska småföretagare att bli fuskare för att överleva i den oseriösa konkurrensen. Har företagarna själva verkligen samma syn på verkligheten och framtiden som sina intresseorganisationer, undrar Byggnads ordförande Hans Tilly. Ordning och reda på arbetsmarknaden gynnar inte bara de anställda. Det gynnar också företagen, som i stället för att konkurrera med lönedumpning, underbud och svartjobb kan konkurrera på lika villkor. Det här är särskilt viktigt för de seriösa småföretagarna, både svenska och utländska. Men det verkar inte företagarnas egna organisationer ha förstått. I debatten om Byggnads blockad av det lettiska företaget i Vaxholm har företagarnas organisationer hittills varit tysta. Det är förvånande eftersom de annars gärna pratar om hur viktigt det är med goda förutsättningar för företagande, och inte minst för små företag.  

Många företag, i synnerhet mindre företag, riskerar att gå under om regler och avtal på arbetsmarknaden inte respekteras. Att frångå den ordning vi har på svensk arbetsmarknad i dag skulle på sikt tvinga många ärliga företagare att själva bli fuskare för att klara sig i den oseriösa konkurrensen.

Kan arbetsgivarorganisationernas tystnad i denna fråga möjligen bero på att den politik och de värderingar som de predikar helt enkelt inte är det bästa för deras egna medlemmar? Det lilla som har hörts i debatten visar ju att de tycker att kollektivavtalen ska göras om eller skrotas, att de tycker att lönedumpning är okey, och att de tycker att varor och tjänster är likställda och kan behandlas därefter.

På Svensk Näringslivs hemsida kan vi bland annat läsa att: "Det ska inte finnas någon skyldighet för utländska företag att tillämpa genomsnittliga svenska lönenivåer." Det är en inställning som inte precis ger konkurrens på lika villkor för företagen. Jag undrar vad företagarna själva tycker? Om de verkligen har samma syn på verkligheten och framtiden som sina intresseorganisationer? Flera av de små företagarna som Byggnads har haft kontakt med sedan blockaden i Vaxholm startade, vill mer än gärna ha ordning och reda på arbetsmarknaden. De har kontaktat oss och utryckt sin oro över den osunda konkurrensen, och det finns även företagare som har utryckt sin oro i media.

Nu undrar jag varför de små företagens egna intresseorganisationer inte står upp för sina medlemmar och driver den här frågan? Jag tycker också att det är dags att kräva att kommunerna tar sitt ansvar En del kommuner antar helt enkelt det lägsta anbudet i upphandlingar - utan att tillräckligt ha kontrollerat det anlitade företaget.

De riskerar därmed att anlita företag som inte respekterar EU:s regler och svenska överenskommelser och som använder lönedumpning och social dumpning som konkurrensmedel. Skolbygget i Vaxholm är ett exempel på detta, och det finns fler runt om i landet. Från borgerligt håll har vi fått höra att det är bra med byggföretag som kräver lägre löner för att det skulle ge oss billigare bostäder och gynna skattebetalarna. Det är ett kortsiktigt tänkande. Om kommunen väljer företag som inte följer det svenska regelsystemet, riskerar de seriösa företagen att slås ut - och arbetstillfällen med skatter och avgifter tilldet svenska systemet går förlorade.

Jag undrar om kommunen också tycker att deras invånare ska sänka sina löner? För det är ju precis det som kan bli följden av att välja ett företag som använder lönedumpning som konkurrensmedel.
Undersökningar visar att vi har stöd av en bred majoritet av svenska folket i vår kamp för att kollektivavtalen. Åtta av tio anser att kollektivavtalen ska gälla även för utländsk arbetskraft som arbetar i Sverige. Sju av tio anser att vi har rätt att ta till stridsåtgärder när avtalen inte respekteras.

Vi har också stöd av flera andra fackförbund och sist men inte minst - från våra egna medlemmar. Vilket stöd har Svenskt Näringsliv och andra organisationer egentligen från sina medlemmar?

Hans Tilly
förbundsordförande, Byggnads

Uppdaterad: