Samma jobb - samma lön
Om man jobbar i Sverige, på vilket sätt ska man avlönas? Ska man ha samma lön som de andra på samma arbetsplats? Eller ska arbetsgivarna få rätt att betala ut lägre löner till viss arbetskraft? Det är det den s k Vaxholmskonflikten gäller. Det är något som förstås inte bara angår Byggnads, det angår alla som har löner som regleras i kollektivavtal.
Vad som hände i Vaxholm var att ett lettiskt företag Laval Un Partneri genom anbud fått jobbet att bygga om en skola. Det lettiska företaget ville inte teckna avtal med Byggnads avdelning ett, Byggettan.
I maj 2004 startar diskussionerna mellan Laval Un Partneri och Byggettan om att teckna kollektivavtal. I januari 2005 hänvisade Arbetsdomstolen ärendet till EG-domstolen där den nu ligger. Utslaget som kommer därifrån kommer att beröra alla i Sverige. Det handlar om arbetskraft som kommer till Sverige för att arbeta ska följa svenska avtal eller ej. Det är en fråga som kommer att beröra oss alla.
Byggnads inställning i denna grundfråga har varit klockren från början och vi kommer att fortsätta stå upp för vår ståndpunkt. Svenska avtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Vi har fått många sympatiyttringar för vår mening men det har också vällt fram en uppsjö av beskyllningar och halvsanningar.
En del av dem som kommenterade snabbt har nog bitit sig i tungan åtskilliga gånger efteråt. Det var ofarligt och bekvämt att skälla och göra sig lustig över byggnadsarbetare. Men vad de inte tänkte på då var att grundfrågan som ställs i Vaxholmskonflikten har betydelse inte bara för byggnadsarbetare, utan för ingenjörer, vårdbiträden, tandläkare, handelsanställda och alla som har ett kollektivavtal. Det tänkte exempelvis inte Fredrik Reinfelt på när han mitt i striden tyckte att Byggnads skämde ut LO och att vi byggnadsarbetare tjänade för mycket och väl fick bli duktigare om vi inte ville arbeta för lettiska löner. Det ska komma från en person som påstår att han numer leder ett arbetareparti!
Det finns några som vill göra gällande att om svensk fackföreningsrörelse kräver att utländsk arbetskraft ska gå på svenska avtal – ja då är det ett uttryck för främlingsfientlighet. Det framställs som att vi missunnar den utländska arbetskraften att komma hit och arbeta för högre lön än de kunnat få i sina hemländer, men lägre än den svenska arbetskraften.
Den inställningen är ett uttryck för en aningslöshet om vad som egentligen står på spel. Om vi skulle ge upp de löner vi tillkämpat oss – oavsett om vi är byggnadsarbetare, ingenjörer, vårdbiträden, tandläkare, handelsanställda eller någon annan som alla som är lönesatt i relation till ett kollektivavtal får det långtgående konsekveser för vardag.
Den inställningen är också i grunden felaktig om man vill stärka löntagarnas ställning – varhelst vi löntagare finns i världen. Arbetsförhållandena blir bättre om löntagarna sluter sig samman för att hävda sina rättigheter och krav gentemot arbetsgivaren. Det är en sanning som gäller världen över. Att hjälpas åt för att skapa nödvändig motvikt till den makt arbetsgivare har – det är det som är facklig solidaritet, och den behöver vi utveckla mycket mer. Men man är helt fel ute om man hävdar att lönedumpning har med solidaritet att göra.
Byggnads utmålas som en förhandlingsmaskin som maler ner ett utländskt företag. Laval som företag var inte ovetande om vare sig svenska förhållanden eller lönenivåer. Företaget har haft verksamhet i Sverige redan 2002 och då tecknat kollektivavtal och MB-avtal med Byggettan. Andra viktiga fakta är att Laval under hela processen i Vaxholm hade stöd av en mycket erfaren och känd svensk arbetsrättsjurist. Rättegångskostnaderna betalas av Svenskt Näringsliv. Dessa fakta visar att fallet Vaxholm är ett testfall för att utmana de svenska kollektivavtalen. Till sist är det värt att påpeka att de byggnadsarbetare som till sist byggde om skolan i Vaxholm tjänade 163 kronor i timmen.
Vi viker inte undan trots att borgerligheten och arbetsgivarna försöker blanda bort korten och lägga ut dimridåer. Grundfrågan är: Gäller svenska kollektivavtal alla som ska jobba här? Är svaret nej – och att viss arbetskraft ska kunna gå på lägre löner, ja då står Sverige inför enorma försämringar i levnadsstandard. Det öppnar dörren för låglönekonkurrens som vi inte kan se vidden av. Och eftersom löntagarnas löner och skatter finansierar sjukvård och skola, så skulle en sådan förändring också rycka undan mattan för den svenska välfärden.
För löntagarna är det viktigt att hålla sig till Vaxholmskonfliktens grundfråga och hålla ihop och försvara de svenska kollektivavtalen.
Hans Tilly
Ordförande i Byggnads