Kunskapsbrist hos arbetsgivarna leder till strider inför årets avtalsrörelse
Är avsikten att vi byggarbetare ska bli oroade av den dåliga kunskap arbetsgivarsidan har om byggbranschens kollektivavtal? Jag tror inte det, men utifrån den debattartikel som Olle Ehrlén, vd på NCC och ordförande för Sveriges Byggindustrier, skrev den 13 juni i denna tidning besannas mina misstankar nu om att så är fallet.
Nu är det emellertid mer en fråga om att driva en kampanj mot avtalen som sådana.
En annons på nationaldagen i Lettlands största tidning Diena. Svenska nyliberaler bad letterna om ursäkt för Sveriges behandling av lettiska företag.
Minst en och en halv miljon kronor från Svenskt Näringsliv för advokatkostnader i samband med Vaxholmskonflikten till det baltiska byggföretag, som inte är medlem i någon arbetsgivarorganisation.
Rivstarten från Urban Bäckström, ny vd på Svenskt Näringsliv, om förbud för konfliktåtgärder.
En debattartikel i Dagens Industri den 13 juni av byggföretaget NCCs vd där Byggnads ombudsmän påstås uppmana till maskning och utöva utpressning mot byggföretag.
I samtliga fall är udden riktad mot kollektivavtalen. Är det någon tillfällighet att det är knappt 16 månader kvar till valet 2006? Och efter sommaren börjar avtalsrörelsen – med den här utgångspunkten från arbetsgivarhåll lär den bli hårdare än någonsin.
I debatten har argument förts fram om att det blir bättre med en borgerlig regering. Och i Riksdagens kammare har företrädare för dessa partier talat sig varma för en återgång till den tid då hatt, mössa och bugande var en del av vardagen.
Man får lätt intrycket att en byggnadsarbetare nu tjänar 58 000 kronor i månaden. Det är självfallet inte så.
Här, i Jönköpingsfallet, har det handlat om arbete under endast en månad. För detta finns i botten en i riket genomsnittlig lön om 23 000 kr. För att genomföra ett extraordinärt och betungande arbete som ska vara genomfört på snabb tid, har det krävts skiftarbete med tillägg för detta samt för förskjuten arbetstid och övertid. Arbetstiden ska pågå i tolvtimmarsskift, sju dagar i veckan.
Ehrlén talar om perspektiv och vill jämföra med andra yrkesgrupper. Man kan inte göra jämförelser på det sätt som beskrivs i artikeln. Byggnadsarbetare med skiftgång, övertid etc under endast en månad jämförs med brandmän och poliser i sitt dagliga arbete från kl 8-17.
Ehrlén skriver också att NCC Polskas anställda kunde göra jobbet med färre anställda för 36 000 kr i månaden. Säkert. Men med samma beräkningsmetod hade svenska byggnadsarbetare gjort samma arbete för 34 000 kr. Det är ytterligare ett exempel på felräkning när syftet är att misstänkliggöra, så misstro mot fackföreningsrörelsen och att inte vilja stå upp för den svenska modellen.
När Ehrlén beskriver byggnadsarbetarnas lönenivåer som i debattartikeln vilseleder han allmänheten.
Hade Ehrlén ägnat sig åt att kontrollera siffrorna innan han signerade artikeln, hade han kunnat konstatera att de inte stämmer med verkligheten. Äpplen och päron kan måhända vara lika varandra men är ändock väsensskilda frukter.
Ehrlén nämner i artikeln utpressning. Vad annat kallas det när han i samma andetag säger att NCC Polska kan ordna jobbet? Utan att lyssna på vårt motbud eller diskutera det tog han snabbt in det billigare polska bolaget. Vi motiverade en höjning på 20 kronor per timme över de nästan 160 kronor som NCC erbjöd.
Det är uppenbart så att Ehrlén vill skapa motsättningar inför avtalsrörelsen. Han tar fram osakliga metoder, och det handlar inte om annat än att försöka vinna billiga poäng på att våra medlemmar har höga löner.
Ehrlén bäddar för en tuff förhandlingstid framför sig som nyvald ordförande för Sveriges Byggindustrier.
Hans Tilly
Ordförande, Byggnads