Hur kommer Du till Gotland 2008?
Gotland är på många sätt ett Sverige i miniatyr. Nu möts politiker och organisationer i Almedalen och diskuterar aktuella frågor. Vi - Byggnads och SEKO - vill lyfta frågan om hur löntagares intressen företräds i Sverige.
I Sverige och på Gotland finns arbetskraft från hela Europa. Och det finns både bra och dåliga exempel på hur det fungerar när utländsk arbetskraft kommer hit. På det stora bygget Wisby strand har de anställda - oavsett varifrån byggnadsarbetarna kommer har de fått lika anställningsvillkor för lika arbete. Så ska det fungera.
Att det byggs är bra för tillväxten. Men för en uthållig tillväxt är fungerande vägar och kommunikationer avgörande. Få är så medvetna om infrastrukturens betydelse som de som bor på en ö. Men hur agerar politikerna i synen på infrastrukturen för gotlänningarna?
Gotlandstrafiken har nu varit ute på anbud - men inga anbud har kommit in. Vi tycker att mycket av den offentliga upphandlingen är som ett "vilda västern spel". Alltför ofta får kvalitet och säkerhet stå tillbaka i jakten på det billigaste anbudet. Inom sjöfartens område är risken för lönedumpning stor. Ungefär halva världshandelsflottan seglar idag under bekvämlighetsflagg och även bland den andra hälften ser vi många exempel på redare som gör allt för att dumpa villkoren ombord.
Vi kan aldrig acceptera att den anställda personalen används som brickor i detta spel. Utgångspunkten i den fortsatta processen måste vara att svenska kollektivavtal ska gälla oavsett vem som till sist får anbudet.
Det ska inte spela någon roll om jag kommer från Visby eller Vilnius. För detta finns det också ett starkt och stabilt stöd hos den svenska allmänheten, men det är detta system som nu utmanas av EG-domstolen i det ska Lavalfallet från Vaxholm.
I två undersökningar, 2005 och 2006, har det visat sig att runt 80 procent av svenskarna tycker att det ska vara otillåtet att arbetstagare från andra EU-länder arbetar med sämre villkor än svenska arbetstagare.
Undersökningarna visar på en väldigt stabil uppfattning, som tycks ha stärkts med tiden. (Källa: SIFO-undersökning gjord av fackförbundet SEKO 2005, Temo-undersökning gjord av Byggnads 2006)
Även bland alliansens väljare finns ett relativt starkt stöd, cirka 70 procent anser att det ska vara otillåtet med sämre villkor för arbetstagare från andra EU-länder. Bland socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister anser hela 95 procent att det ska vara otillåtet med sämre villkor.
Det vore hederligt av den borgerliga alliansen att nu tala om var man står i frågan om synen på kollektivavtal och lönedumping och inte gömma sig bakom en pågående process i EG-domstolen. Vi accepterar att utländska företag kommer hit, men vi vill motarbeta företag som rör sig över gränserna för att undvika att betala skatter, som inte inhemska företag slipper ifrån. Det konkurrerar ut såväl svenska företag som deras anställda. Dessutom handlar det i många fall om att människor utnyttjas med såväl usla arbets- som boendeförhållanden.
Det finns också stora skillnader mellan EU-länder, när det gäller välfärdssystemens omfattning och finansiering. Allt beror på i vilket land företaget och den anställda har sin hemvist - det gäller exempelvis storleken på arbetsgivar- och socialförsäkringsavgifter.
Den andra delen gäller individen. De som arbetar kortare tid i Sverige betalar i regel ingen skatt. Det försvåras av att flera av våra grannländer har en förhållandevis stor "svart sektor" i hemmaekonomin. Detta innebär att det kanske inte alltid ses som en självklarhet att betala skatt och redovisa vad man haft för inkomster i ett annat land. Enligt European Foundation räknar man med att 25 procent av BNP i Polen är svartarbete jämfört med knappt 5 procent i Sverige.
Fackligt ställs det nya krav på arbetsplatsbevakningen när utländska företag kommer till Sverige, det gäller att dels se till att kollektivavtal tecknas och dels att de ingångna avtalen följs. Men det krävs en större genomlysning av vad för regler och kostnader som gäller beroende på från vilka länder arbetstagare och företag kommer samt en bättre uppföljning och kontroll. En kommande regering bör tillsätta en kommission för rättvisa spelregler för företag och anställda - oavsett från vilket land man kommer.
Vilket ansvar tar politikerna för den svenska modellen på arbetsmarknaden? Frågan berör alla löntagare som har en lön satt i relation till ett kollektivavtal - allt från byggnadsarbetare till lokförare och från sjuksköter som till lärare. Det är nu dags för politikerna att tala om hur man vill att svensk arbetsmarknad ska fungera. Är partierna som ställer upp i riksdagsvalet beredda att ta ansvar för löntagare som arbetar i Sverige - det är den frågan vi ställer.
Janne Rudén
Ordförande SEKO
Hasse Tilly
Ordförande Byggnads