Återinför delpensionen så att unga kan få jobb
De flesta känner till någon som är mellan 18 och 24 år gammal som inte kan få jobb och därför inte kommer in i vuxenlivet. Eller så känner man någon som fyllt 60 och som oroar sig över om det går att jobba för fullt fram till pensionsdagen. Många känner i dag igen båda situationerna. Just nu och några år framöver är situationen akut. Men det finns lösningar.
Överbryggningspolitik har i den ekonomiska debatten under lång tid varit näst intill förtalad trots att den ofta visat sig vara överraskande framgångsrik. Nu behövs det en överbryggningspolitik av demografiska skäl. Under några år framöver skulle man dels kunna minska ungdomsarbetslösheten. Dels göra det möjligt för många äldre att fortsätta jobba under sina sista år och kanske något år ytterligare i yrkeslivet trots att de är slitna. Förslaget är att anställda från 60 till och med 64 år får deltidspension under förutsättning att arbetsgivaren med villkor enligt kollektivavtalet heltidsanställer en ung person mellan 18 och 24 år. Tanken är vidare att deltidspensionären också ska kunna överföra sin kunskap och introducera den unga nyanställda på arbetsplatsen.
Möjligheten till delpension har tidigare funnits för arbetstagare över 60 år som ville minska sin arbetstid. Men år 1994 försämrades villkoren och i den överhettade svenska ekonomin år 1999 slopades åtgärden. Nu är vår tanke att möjligheten återkommer och finns tillgänglig från och med år 2007 och i fyra år framåt. Därigenom kan man kapa de demografiska pucklar som nu gör att det samtidigt finns många på väg in i pension och många unga som vill ut på arbetsmarknaden. Efter år 2010 minskar behovet och då upphör erbjudandet. För det här är en strukturåtgärd - inte en konjunkturåtgärd.
I olika branscher ser man gärna att en sådan här generationsväxling kommer till stånd. Och nu har staten budgetutrymme för den här typen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Arbetsgivarna är i sin tur beredda att bekosta lärlingssystem. För även om staten ska finansiera och betala själva pensionen blir arbetsgivarens bidrag att anställa ytterligare en person. Det blir en för arbetsgivarna liten summa för att bidra till att många ungdomar ges möjligheten att få ett fast jobb med avtalsenliga villkor. Minskar arbetstiden för den med deltidspension med hälften innebär nyanställningen en sammanlagd ökad arbetstid motsvarande en halvtidstjänst. Förslaget blir om det förverkligas arbetsgivarnas stora chans att i handling visa att man vill ge ungdomar jobb. I företag där man inte har möjlighet att anställa unga kan man givetvis komma överens om andra lösningar.
Många skulle behöva en möjlighet att trappa ner för att inte helt slås ut från arbetslivet. För allt fler av de äldre på svensk arbetsmarknad upplever att kraven på dem växer. Om femton procent av de sysselsatta som är över 60 år accepterar erbjudandet om delpension skulle cirka 55 000 ungdomar få jobb och komma in på arbetsmarknaden. Kostnaderna är låga om man jämför med vad arbetslöshetsersättningen, sjukskrivningar och förtidspensioneringar kostar. Fler sysselsatta och färre sjukskrivna ger inte bara staten lägre kostnader utan även höjda intäkter från inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Det råder således ingen tvekan om att reformen är samhällsekonomiskt lönsam.
Det har presenterats många förslag på hur man ska lösa problemet med den alltför höga ungdomsarbetslösheten. Men många av de idéer som torgförts från olika håll fungerar till skillnad från detta generationsväxlingsförslag som en broms i ekonomin. Ofta handlar till exempel förslagen från de borgerliga partierna i allt väsentligt om att lönerna ska sänkas för att det därigenom ska skapas fler arbetstillfällen inom främst servicesektorn. Längst går som bekant centerpartiet med sitt förslag om att försämra arbetsrätten enbart för ungdomar. Det förslag som vi fyra LO-förbund ställt oss bakom innebär raka motsatsen. Unga ska från första början få riktiga tillsvidareanställningar så att de kan skaffa ett eget boende och få realistiska möjligheter att bilda familj.
Vi har noterat att många anser att detta är en bra och konkret arbetsmarknadspolitisk reform. Vidare att statsminister Göran Persson i flera tal och utspel uttryckt stort intresse för idén om generationsväxling. Det är bra och nu uppmanar vi fler fackförbund, arbetsgivare och politiska partier att sluta upp bakom förslaget och ge arbetsförmedlarna detta viktiga verktyg så att de verkligen kan få fler och då särskilt ungdomar i arbete.
Lars-Anders Häggström, Handels
Per Winberg, Transport
Hans Tilly, Byggnads
Jan Rudén, Seko