Asbest dödar fortfarande

Debattartikel publicerad i GP den 12 maj 2008.
Publicerad:

Parallelltrådiga fibermassor med sidenglans i ljusgul färg. Det låter kanske som inledningen till ett modernt poesistycke. Tyvärr måste vi göra dig besviken. Det är ingenting annat än en otäck gammal bekant som nu är aktuell igen – asbest. Asbest har använts i byggverksamhet i mer än 100 år. 1982 införde Sverige ett totalförbud mot att använda asbest.

 

Man skulle kunna tro att vi, med den kunskap som nu finns, inte längre behöver förklara asbestens farlighet. Men icke. Flera länder propagerar fortfarande för ett ökat användande av asbest. De stora producenterna av asbest är Canada, Ryssland och Kina och det är ingen hemlighet att dessa länder gärna skulle se en annan inställning till asbest än det svenska totalförbudet. Detta trots att det i världen årligen dör 100-tusentals personer i asbestrelaterade sjukdomar.

 

Även i Sverige har problematiken med asbest åter aktualiserats. De senaste åren vi upplevt dramatiska avslöjanden av den ena skandalen efter den andra med asbest – i t.ex. vattenledningar, pendeltåg, båtar, ventilationstrummor, sporthallar och sjukhus. Vid ombyggnaden av polishuset i Göteborg, kommunalhuset i Lerum och renoveringen av förskolan i Varla, Kungsbacka, hittade man asbest. Sådana avslöjanden visar att det ändå är mycket långt kvar till att vi löst problemet med asbest. Det är ett faktum att byggnadsarbetare fortfarande löper risk att utsättas för asbest. Enligt socialstyrelsens cancerregister avlider fortfarande ca 100 personer per år i mesotheliom, en elakartad och arbetsrelaterad form av cancer orsakad av asbestexponering. Utöver det mänskliga lidandet handlar det bara i Europa om miljontals kronor i ersättning till de personer som drabbas.

 

I Sverige ställer Yrkesinspektionen tydliga krav på vad som ska gälla vid hantering av asbest. Det är bra. Men, eftersom det är krångligt och dyrt för byggherrar att sanera asbest är det inte ovanligt att man använder sig av utländsk arbetskraft för dessa arbeten. Man utför saneringen under helger, när ingen kan kontrollera hur arbetet genomförs. Detta drabbar inte bara de som arbetar på plats, utan även kommande hyresgäster, som riskerar att andas in partiklar som finns kvar efter den felaktigt genomförda asbesthanteringen. Vi ska komma ihåg att i Sverige beräknas mer än 400 000 ton asbest vara inbyggd i byggnader. Släpper vi kontrollen över asbesthanteringen, riskerar vi att hamna i en situation med ökande antal cancerfall och förstörda liv.

 

Även bristen på byggmaterial gör att det kan komma in allt mer, och inte mindre, asbests i Sverige. Det kan tyckas vara en lätt utväg att importera byggmaterial, kanske ända från Asien, men nya material innebär nya förhöjda risker. Därför gäller det att se upp.

 

Byggfacket har tillsammans med sina systerorganisationer på nordisk, europeisk och internationell nivå lagt fram förslag för att stoppa den globala användningen av asbest. Både genom att stödja de länder som är på väg mot ett förbud och genom att sätta ökad press på dem som fortsätter att producera och exportera asbest, i första hand Canada, Ryssland, Kina, Indien och Brasilien. Där finns starka krafter som arbetar för att det hälsofarliga materialet ska komma tillbaka. I Ryssland har till och med byggfacket gjort gemensam sak med industrin för att asbest åter ska få användas.

 

Men dessa initiativ räcker inte. För att förhindra att byggnadsarbetare och andra arbetare utsätts för skadlig asbestexponering krävs det att såväl politiker som myndigheter och fack kommer med nya initiativ på asbestområdet. Därför kräver vi att:

 

• Arbetsmiljöverket genomför en kartläggning och registrering av asbest i byggnader, tåg, båtar, vattenledningar osv. och tar fram en handlingsplan för sanering av all återstående asbest.

 

• Sveriges arbetsmiljöansvarige minister Sven Otto Littorin måste internationellt trycka på för att EU, OECD och Världshälsoorganisationen tydligare arbetar med frågan om ett globalt totalstopp för användande av asbest och en övergång till användning av alternativen till asbest; frågan om skydd mot exponering av redan installerad asbest och frågan om hjälp till personer som drabbats av asbestrelaterade sjukdomar.

 

• LO tar avstånd från den så kallade internationella asbestalliansen av fackföreningar som tillsammans med asbestindustrin argumenterar för ett fortsatt användande av asbest.

 

Tyvärr hjälpte inte förbudet som kom för mer än 20 år sedan fullt ut. Det är dags att återuppta kampen mot asbestdöden.

 

Hans Tilly, ordförande Byggnads
Anita Normark, generalsekreterare Byggnads- och Träarbetar- Internationalen

 

Uppdaterad: