Frågor och svar
Välj kategori
Arbetsmiljö
-
Nej! Enligt ställningsföreskrifterna i 2004:4 ska den som bygger ställning ha utbildning. Hur lång den ska vara beror på vilken typ av ställning som ska byggas och hur hög den ska vara.
-
Ja! Om du har ett sådant arbete som innebär risker för ditt liv eller din hälsa är du tvungen att använda den personliga skyddsutrustning som arbetet kräver. Det kan till exempel vara hjälm, skyddsskor, handskar, skyddskläder, hörselskydd och livlina med sele. Arbetsgivaren är dock skyldig, om det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart, att minimera riskerna genom att vidta åtgärder så att inte personlig skyddsutrustning ska behövas.
-
Risken för att arbetstagaren faller till lägre nivå skall vara förebyggd. Om det behövs skall skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar användas. Skyddsräcken skall vara hållfasta och tillräckligt höga samt ha åtminstone fotlist, överledare och en mellanledare eller ge motsvarande skydd. Skyddsräcken skall vara helt inklädda om det förekommer lösa föremål som kan vålla skada om de faller genom skyddsräckena. (AFS 1999:3)
-
Enligt Byggnads- och anläggningsföreskriften ska det finnas tillgång till hiss om nivåskillnaden är mer än 10 meter och man måste gå mycket i trapporna.
-
Skyddsombud ska utses av arbetstagarna om det är minst 5 anställda på arbetsstället. Skyddsombud kan också utses om det är färre anställda och om arbetet är särskilt riskfyllt. Läs mer om skyddsombud i arbetsmiljölagen kap. 6.
-
Om företaget har få anställda och av den anledningen inte utsett skyddsombud, vart ska man då vända sig när det gäller arbetsmiljöfrågor? Lyssna
Ni ska vända er till den region som ni tillhör. Där finns regionala skyddsombud som har till uppgift att bevaka arbetsmiljön på mindre arbetsställen och som kan ge svar på de flesta av era arbetsmiljöfrågor.
-
Huvudansvaret för arbetsmiljön har alltid arbetsgivaren. Alla anställda, inte bara skyddsombudet, har också sitt ansvar för arbetsmiljön. Om det upptäcks brister som man inte omedelbart kan åtgärda själv, ska detta anmälas i första hand till arbetsgivaren eller den arbetsledare som är ansvarig för jobbet.
Avtal och lagar
-
Byggavtalet
Kläder
Arbetsgivaren tillhandahåller en omgång överdragskläder varje 12-månadersperiod. Anställningen ska avses pågå mer än tre månader. Med överdragskläder avses hängselbyxa/midjebyxa med blus eller ofodrad overall.
Skor
Arbetsgivaren bekostar ett par skyddsskor per 12 månadersperiod eller när de är utslitna. Med skyddsskor menas skor, kängor , stövlar med spiktrampskydd och skyddståhätta.
Verktyg
Arbetsgivaren tillhandahåller verktygen. Om inte arbetet bedrivs enligt raka ackordslistan där det är beskrivet vad arbetstagaren skall tillhandahålla.
-
Timavlönade
Din semesterlön beräknas på din totala intjänade lön under intjänandeåret 1 april - 31 mars.
A-kassan betalar inte de 10 första dagarna vid semesterpermittering.
Om arbetstagare slutar sin anställning ska semesterersättning för samtlig intjänad semester utbetalas i samband med slutlön eller senast en månad efter anställningens upphörande (semesterlagen).
Byggavtalet: 13%
Entreprenadmaskin-, VVS och Kyl Teknikinstallations- och Glasmästeriavtalet: 13,1%
Plåt- och Ventilationsavtalet: 13,2%
Bemanningsavtalet: 13%, för anställda den 30 april 2013 och tidigare: 13,3 %
Månadsavlönade
Din semesterlön är den vid semestertillfället den aktuella vecko- eller månadslönen och ett semestertillägg.
Semestertillägget är i procent av den aktuella månadslönen för varje betald semesterdag.
Intjänad semester utbetalas i samband med slutlön eller senast en månad efter anställningens avslutande.
Semesterpermittering betalas av arbetsgivaren fr.o.m. 11:e permitteringsdagen.
A-kassan betalar inte ut ersättning i samband med semester.
Byggavtalet: 0,8%
VVS och Kyl Teknikinstallations-, Plåt- och Ventilations-, Entreprenadmaskin- och Glasmästeriavtalet: 1,1%
Mer info om semesterlön hittar du här
-
Om du slutar på ditt jobb så ska din slutlön betalas ut en månad efter avslutad tjänst (om ni inte kommit överens om något annat). Slutlönen kan bestå av kvarvarande/betalda semesterdagar, eventuell lön, arbetstidsförkortning etc.
Medlemskap
-
Du kan göra en medlemsansökan direkt på webben eller kontakta den region som ligger närmast din bostadsadress eller arbetsplats.
-
Medlemsavgiften varierar beroende på din inkomst. Här kan du se vad din medlemsavgift är.
-
Det finns två sätt att anmäla sig till autogiro:
- Via sin internetbank, sök på ”Byggnads medlems avg”.
- Via vårt webbformulär.
-
Kontakta alltid din bank så hjälper de dig.
-
Kontakta din region att du ska studera och hur länge, så kommer du att få uppgift om vilken medlemsavgift som du ska betala under studietiden.
-
Jag har missat att betala en månads medlemsavgift innan jag började med autogiro. Kan ni dra dubbel avgift genom autogiro en senare månad i stället? Lyssna
Ja, det går bra. Se bara till att det finns täckning vid nästa dragningstillfälle.
-
Du kontaktar alltid den region som du tillhör om din förändrade arbetssituation.
-
Byggnads använder en automatisk adressändring som uppdaterar medlemsregistret när din nya adress har registrerats hos folkbokföringsregistret.
-
Kontakta den region som du tillhör så uppdaterar de uppgifterna, eller mejla till oss och ange ditt personnummer.
-
Kontakta den region som du tillhör så hjälper de dig.
-
Du ska alltid skriva ditt personnummer eller medlemsnummer. Skriv också namn och adress för att vi lättare ska kunna placera avgiften.
-
Byggnads har drygt 100 000 medlemmar.
Pension och försäkringar
-
Nej, så länge du är medlem i Byggnads så omfattas du.
-
Medlemsolycksfall Fritid: Har hört att man kan anmäla gamla skador, att man har upp till tio år på sig? Lyssna
Det stämmer i princip. Men även för gamla skador krävs originalkvitton och intyg på samma sätt som för "nya" skador.
-
Grundprincipen för beviljande är:
- Att det ska finnas en rimlig förutsättning att nå framgång med ärendet i nämnd eller domdstol.
- Att det i ärenden av priniciell karaktär kan anses ligga en chans till förändring i lag eller villkor som även leder till förbättring för byggnadsarbetarna som kollektiv i det långa perspektivet.
-
Avtalspension SAF-LO: Har Byggnads något bolag eller förvaltare som ni tror mer på och vill rekommendera? Lyssna
Alla förvaltare på marknaden är godkända av Finansinspektionen, står under deras uppsikt och får därmed anses seriösa. Ingen kan dock lämna några tillväxtgarantier. Det som kan garanteras är en låg avgift, vilket både AMF Pension och FOLO gör. Din bästa garanti är förmodligen att göra omsorgsfulla val, hålla en aktiv koll på utvecklingen och flytta från fonder som går sämre än genomsnittet.
Varsel och uppsägning
-
När en arbetsgivare saknar arbete till sina anställda och behöver säga upp personal måste arbetsgivaren förvarna genom att lämna ett varsel om uppsägning till de anställda, arbetsförmedlingen och facket.
Ett varsel ska innehålla skälen till de planerade eventuella uppsägningarna, antalet arbetstagare som kan bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna kommer att ske. Facket på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av arbetsgivarens varsel till Arbetsförmedlingen.
-
När en arbetsgivare meddelar om ett varsel om uppsägning har Byggnads en varselförhandling med företaget. Företaget får visa hur deras verksamhet ser ut nu och framöver samt presentera en turordningslista som utgår från personalens anställningstid på företaget. Det är all anställning som gäller, även om man jobbat från och till. Förutom anställningstid tar man även hänsyn till de olika yrkeskategorierna.
-
När varselförhandlingen är klar ska arbetsgivaren lämna över ett skriftligt besked om uppsägning till de anställda som sägs upp. I beskedet står bland annat hur lång uppsägningstid de anställda har och att de har arbetsplikt under uppsägningstiden.
Ibland får arbetsgivaren in kortare jobb och då kan fack och arbetsgivare komma överens om att förlänga uppsägningstiden för några av de anställda.
-
Både ja och nej. Om företaget saknar kollektivavtal, men har anställda som är medlemmar i facket, måste arbetsgivaren förhandla om arbets- och anställningsvillkoren för varje anställd. Om det däremot varken finns medlemmar eller kollektivavtal, har arbetsgivaren ingen skyldighet att förhandla med facket.
-
Enligt Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande (främjandelagen) måste arbetsgivaren lämna in ett skriftligt varsel till Arbetsförmedlingen. Hur lång tid i förväg som varslet måste lämnas in beror på hur många anställda som riskerar att bli uppsagda.
Antal berörda arbetstagare Senaste tidpunkt för varsel 5–25 senast två månader före 26–100 senast fyra månader före fler än 100 senast sex månader före -
Permittering är den period då arbetsgivaren, utan att din anställning upphör, inte kan erbjuda dig något arbete. Då behöver du inte gå till arbetet. Arbetsgivaren måste dock betala dig en permitteringslön. Hur hög permitteringslönen är beror på vilket avtal som gäller på arbetsplatsen, men den är oftast lägre än din vanliga lön.
Innan arbetsgivaren beslutar om att permittera personal måste hen förhandla med en MB-grupp, kontaktombud eller berörd Byggnadsregion.
Permittering som sker på grund av coronaviruset omfattas av ett förenklat permitteringsförfarande. Det innebär att arbetsgivaren kan välja mellan att förhandla om permittering enligt ovan, eller skicka in en lista över personal som behöver permitteras. Listan ska skickas till företagets MB-grupp, kontaktombud eller berörd Byggnadsregion. I övrigt gäller samma regler som vid vanlig permittering.