Nya turordningsregler

Den 1 oktober 2022 träder en rad ändringar i LAS i kraft. Informationen här nedan riktar sig till våra MB-ledamöter. Det som främst kommer att påverka deras arbete är de ändringar som sker i turordningsreglerna.

Information till Byggnads MB-grupper

Teknikinstallationsavtalet tror vi oss veta att Installatörsföretagen har samma uppfattning som vi, nämligen att de turordningsregler som finns i TIA är de som också gäller efter den 1 oktober. För er som är verksamma på detta avtal är det viktigt att ni informerar regionen om företagen börjar agera efter andra regler än de som står i avtalet. Informationen i detta brev är dock viktig även för er eftersom det förekommer gränsdragningssituationer då andra regler kan bli tillämpliga.

Vad gäller Byggavtalet och Entreprenadmaskinavtalet är situationen dessvärre mer komplicerad. Byggnads och Byggföretagen samt Maskinentreprenörerna inte är överens om vilka turordningsregler som ska gälla på Byggavtalet och Entreprenadmaskinavtalet från och med 1 oktober. Enligt Byggnads uppfattning behåller vi de turordningsregler som står i § 21 i Bilaga A1 i dag. Enligt arbetsgivarsidan så får samtliga företag möjlighet att undanta tre personer från turordningen från och med 1 oktober (på företagsnivå, alltså inte per turordningslista). Vad som egentligen gäller ska prövas av Arbetsdomstolen. Fram till dess finns uppenbar risk att det kommer bli en hel del oreda och tvister.

Det som ytterligare komplicerar situationen är att SEKO har skrivit under Huvudavtalet. Även IF Metall och Unionen har skrivit under Huvudavtalet. I Huvudavtalet finns andra turordningsregler än de som finns i LAS och i våra kollektivavtal. I de fall våra medlemmar arbetar både på vårt avtal och på SEKOs, IF Metalls eller Unionens avtal, så kommer det att vara två helt olika turordningssystem som ska tillämpas beroende på vilket avtal/turordningslista som arbetsgivaren väljer att lägga arbetsbristen på.

Här ska vi försöka komma med råd och riktlinjer i hur vi ska förhålla oss till det nya och bitvis oklara läge som råder.

  1. Det är inte vilket avtal som står på anställningsavtalet som styr vilken turordning man tillhör. Det är arbetsuppgifterna som styr avtalstillhörigheten. Det spelar heller ingen roll var man är medlem, man träffas av de regler som gäller i det kollektivavtal som man arbetar under.
  2. Se till att uppdatera turordningslistorna löpande så att det är klart vilken turordning som varje person tillhör, exempelvis om en person tillhör Byggnads turordning eller SEKOs turordning.
  3. Se till att arbetstagarna är medlemmar i rätt förbund.
  4. Kontakta alltid regionen om ni är osäkra på att arbetsgivaren tillämpar rätt avtal för sin verksamhet/verksamheter. Detta gäller särskilt om arbetsgivaren påkallar förhandling med SEKO trots att verksamheten egentligen tillhör vårt avtal.
  5. Om arbetsgivaren kallar till förhandling pga arbetsbrist så ska vi agera precis som vanligt.
  6. Enligt vår uppfattning gäller de turordningsregler som står i avtalen.
  7. I förhandlingen är det viktigt att vi inte slentrianmässigt skriver att vi är överens med arbetsgivaren om vilka som ska sägas upp. Risken är att vi då skriver under en avtalsturlista som sedan inte kan ändras även om den visar sig vara fel.
  8. Om arbetsgivaren vill göra undantag från turordningen så är det arbetsgivaren som ska förklara sig inför de drabbade och stå till svars för sitt beslut.
  9. Om arbetsgivaren gör undantag från turordningen så måste kontakt genast tas med regionen. Regionen ska då uppta tvist på brott mot turordningsreglerna och yrka skadestånd till de drabbade.
  10. Ha en löpande dialog med SEKOs MB-ledamöter. SEKO har från och med den 1 oktober en skyldighet att försöka träffa en avtalsturlista med arbetsgivaren. Vi vill INTE vara med om att en sådan avtalsturlista missgynnar våra medlemmar på bekostnad av SEKOs medlemmar. Om SEKO och arbetsgivaren inte lyckas träffa en avtalsturlista så får arbetsgivaren göra många undantag från turordningen enligt Huvudavtalets regler.

Förutom de nya turordningsreglerna så träder också nya omställningsregler i kraft. Värt att veta kring dessa är att samtliga anställda, oavsett vilket förbund de är medlemmar i eller om de är oorganiserade, har rätt till de omställningsförsäkringar som gäller för det kollektivavtal man arbetar under. Detta innebär bland annat att även våra medlemmar som arbetar på SEKOs avtal har rätt till de extra omställningsförsäkringar som gäller enligt Huvudavtalet. Det omvända gäller också, nämligen att om SEKOs medlemmar arbetar på vårt avtalsområde så har de inte tillgång till de omställningsförsäkringar som finns i Huvudavtalet. Mer information om de nya omställningsreglerna finns på www.csn.se och www.tsl.se.

Tveka inte att vända dig till din region om du känner dig osäker i dessa frågor.

Här kan du ladda ner informationen som PDF.

Uppdaterad: