Helt seriöst? Dags att städa byggbranschen!

”Vi har våra medlemmar med oss”

Krafttag mot fusk och dumpade villkor. Rätt att jobba utan att riskera livet och hälsan. Ett pensionssystem som är anpassat efter byggnadsarbetarnas verklighet med pension från första arbetade timmen. Det är några av de krav Byggnads lagt fram till våra motparter i avtalsrörelsen 2020.

– Det här är en viktig avtalsrörelse och vi har våra medlemmar med oss. De har skickat in hundratals avtalsmotioner som handlat om pensionerna. Det är ett dystert kvitto på att pensionssystemet inte fungerar. Jag möter byggnadsarbetare som knaprar värktabletter varje dag för att stå ut och många oroar sig för om de ska orka arbeta fram till pension. Och för hur stor den blir när det väl är dags. Mer pengar in i systemet är en självklarhet. Och det från första arbetstimmen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Våra krav handlar om att vi har rätt att hålla hela livet. Nu är det upp till våra motparter att stå upp för våra kollektivavtal. Om de på allvar vill ha ordning reda, är det dags att gå från ord till handling. Det handlar om byggbranschens överlevnad. För hur ska vi kunna locka unga till branschen när det ser ut som det gör, det är rena vilda västern idag, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

I december lanserade Byggnads kampanjen Helt seriöst? med ett upprop för ordning och reda. Nästan 7 000 personer har skrivit under Byggnads krav på ordning och reda. Flera hundra har delat sin berättelse av verkligheten på sajten Helt seriöst.

– Jag får ofta frågan om det verkligen är så illa ställt i byggbranschen som vi påstår. Det är oändligt mycket värre, det är alla de vittnesmål vi fått in en bekräftelse på. Det rör sig om modernt slaveri, lönedumpning och farlig arbetsmiljö. Byggnads har pekat på de här bristerna i många år. Företagen har skrattat hela vägen till banken och stått och tittat på medan byggbranschen gått bakåt, säger Johan Lindholm.

– Stora delar av byggbranschen har blivit en arena för arbetslivskriminalitet. Trots allt prat blir det inte bättre. Vi måste få bort farlig arbetsmiljö, lönedumpning och ta krafttag mot företag som fuskar. Byggnadsarbetare är en stolt och kunnig yrkeskår. Ska vi locka de bästa hantverkarna även i framtiden måste arbetsgivarna ta vår hälsa och våra liv på större allvar. Ingen ska utsättas för fara eller skadas i arbetet. Nu är det upp till bevis, arbetsgivarna måste ta ett större ansvar, säger Torbjörn Hagelin.

Byggnads viktigaste krav:
Ordning och reda
Det är dags att städa byggbranschen från fusk och dumpade villkor. Arbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar. Uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar behöver exempelvis gå snabbare. Det är inte heller rimligt att det finns kryphål i systemet som gör att arbetare från Sverige och andra länder ställs mot varandra. Svenska kollektivavtal ska gälla alla och lika skickliga händer ska ha lika betalt.

Hålla hela arbetslivet
Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar på större allvar. Ingen ska bli utsatt för fara, skadas eller dö i arbetet. Regelbundna hälsoundersökningar och ett engagerat samarbete med företagshälsa är grundläggande. Skyddsombudens roll och de regionala skyddsombuden möjlighet att besöka arbetsplatser är viktiga för att öka säkerheten på byggarbetsplatserna. Deras insatser räddar liv.

Högre pensioner
Pensionssystemet är orättvist och inte anpassat efter vår verklighet. Det är inte rimligt att byggnadsarbetare som knappt orkar jobba fram till dagens lägsta pensionsålder inte får pensionsavsättning förrän efter de fyllt 25. Ett pensionssystem anpassat efter vår verklighet och avtalspension från första arbetstimmen borde vara en självklarhet. Inte mer än rättvist.

Löner
Byggnads står bakom det gemensamma kravet från 12 LO-förbund om minst 3 procent i löneökning. Men ökningen får inte vara mindre än 783 kronor i månaden. Detta är ett minimum, även för dem som har mindre än 26 100 i månaden. Arbetsgivarna menar att lönekravet på 3 procent är "helt orealistiskt". Konjunkturinstitutet, däremot, bedömer att ett löneutrymme framöver på mellan 3 och 3,5 procent är förenligt med inflationsmålet. Att andra ersättningar, som exempelvis semesterlön och övertidsersättning, ska öka med samma procent är också ett krav.

Jämställdhet och sexuella trakasserier
Vi måste ha arbetsplatser fria från trakasserier och diskriminering, som är anpassade för alla. Och det måste gå att förena familjeliv med ett arbete som byggnadsarbetare. Vi ställer också krav på arbetsgivarnas ansvar att utreda och vidta konkreta åtgärder för att förhindra trakasserier.

Byggnads yrkanden i sin helhet finns att läsa här »

Uppdaterad: