– Arbetsmiljö måste få ta tid och du måste ha tid för att lyssna och hjälpa vidare om någon inte mår så bra.

”En klapp på axeln kan ge en knuff i rätt riktning”

Att förbättra arbetsmiljön handlar inte bara om att kontrollera skyddsräcken eller att alla har hjälm. – Våga även fråga dina kollegor hur de mår, säger skyddsombudet Johan Lundin

Johan Lundin är skyddsombud och MB i Avesta. Han klev in i rollen med en bild av att uppdraget främst är att se till den fysiska arbetsmiljön. Men han insåg snabbt att den psykosociala arbetsmiljön är minst lika viktig.

– Allt handlar om balans. Mår du dåligt på jobbet och hemma orkar du ingenting. Därför är det så viktigt att vi mår bra på jobbet. Stöttar och berömmer varandra, i stället för att trycka ner varandra.

Det har alltid funnits en machokultur i byggbranschen. Den leder både till belastningsskador och psykisk ohälsa.

– Vi kommer att få en bättre arbetsmiljö om vi vågar bryta tabun och prata om hur vi egentligen mår. Det är en styrka att visa sig svag. Ingen kan vara på topp hela tiden.

Hur gör man det?

– Jag har gått fram och frågat kollegor som verkar ur fas och sagt att ”om du vill kan vi prata”. Det där lilla kan göra så mycket. En klapp på axeln kan ge en knuff i rätt riktning. Som skyddsombud behöver du inte vara terapeut. Det räcker med en hjälpande hand.

Arbetsgivaren har skyldighet att utforma arbetsmiljön efter individen. Då måste den psykosociala arbetsmiljön måste tas på större allvar. Utöver det personliga lidandet visar dessutom uträkningar att företagen i byggbranschen varje år förlorar 6,8 miljarder kronor på grund av kränkningar och mobbning.*

– Det är superviktigt att det psykosociala välmåendet blir en del företagshälsovården.

Om vi ligger på från Byggnads kommer vi att skapa en sund generation med en mer sund syn och en arbetsmiljö öppen för alla.

*Källa: Stefan Blomberg, Linköpings Universitet

  • Må bra på jobbet – så pratar vi om psykisk hälsa (811 kB)

    Du ska inte skadas, bli utsliten eller dö på jobbet. Du ska inte heller bli diskriminerad, kränkt, trakasserad eller behöva må dåligt på din arbetsplats. Därför handlar Byggnads arbetsmiljöarbete inte bara om skyddshjälmar och räcken. Att ha balans i livet, känna tillhörighet och vara tillfreds med jobbet och vardagen är minst lika viktigt.

    Må bra på jobbet – så pratar vi om psykisk hälsa
Uppdaterad: