Psykosocial arbetsmiljö
Alla ska må bra på jobbet. Ohälsosam arbetsbelastning, kränkningar eller mobbning leder ofta till psykisk ohälsa. Därför är förebyggande riskbedömningar en viktig del i ett sunt arbetsliv och en bra arbetsmiljö.
Tänk på att:
- Det är arbetsgivarens ansvar att se till att din arbetsbelastning är rimlig.
- Du har rätt att medverka i utformningen av din arbetssituation.
- Din arbetsgivare ska arbeta mot kränkande handlingar och ha rutiner om något händer.
- Larma alltid om någon på arbetsplatsen far illa.
Oliver Sjöberg började i byggbranschen i 20-års åldern och fick allt annat än en bra start. Hans arbetsgivare trakasserade honom och han hamnade på botten. Byggnads blev hans räddning tillbaka och idag har han en ny arbetsgivare och trivs med sin tillvaro som snickare.
Ohälsosam arbetsbelastning, kränkningar och mobbning leder till psykisk ohälsa. Därför är det förebyggande arbetet och riskbedömningar viktiga delar för ett sunt arbetsliv och en bra arbetsmiljö. Information om vad som gäller enligt föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA 2015:4).
Inför arbetsmiljöveckan pratar vi med Maria Hernroth, hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst och expert på just psykosocial arbetsmiljö. Samt Johan Torstensson Aas, central ombudsman på Byggnads med arbetsmiljöansvar.
För sjätte året i rad storsatsar Byggnads under den europeiska arbetsmiljöveckan. Över 1200 arbetsplatser ska kontrolleras över hela landet och årets tema är psykosocial arbetsmiljö. Lär dig om vad du har rätt till på arbetsplatsen, hur en korrekt skyddsrond ska gå till och hur Byggnads arbetar för att vi ska få säkra arbetsplatser där alla trivs och mår bra.
-
Mobbning och kränkningar – om psykosocial arbetsmiljö i byggbranschen (7,29 MB)
Trots arbetet med att stoppa machokulturen är mobbning och kränkningar fortfarande vanligt i byggbranschen. Och i en majoritet av fallen är chefen en av dem som mobbar. Det visar Byggnads medlemsundersökning.
- Flygblad: Arbetsmiljöveckan 2022 (2,74 MB)
-
Affisch A4: Riskbedömning räddar liv! (1,22 MB)
Affisch att sätta upp på arbetsplatsen med de åtta viktigaste arbetsmiljöområdena: belastning, fallskador, psykosocial arbetsmiljö, kemisk exponering, fallande föremål, asbest och kristallina fiber, vibrationer och buller.
- Affisch A3: Riskbedömning räddar liv! (1,14 MB)
-
Psykisk hälsa - rätt att må bra på jobbet.pdf (2,82 MB)
Skyddsombud i Byggnads har ett mycket viktigt uppdrag. Att påverka arbetsmiljön för dig och dina arbetskamrater gör inte bara arbetsplatsen bättre, du räddar också liv. Din roll inte bara att förebygga och följa upp arbetet med arbetsmiljön. Du är också en nyckelperson för att uppnå Byggnads vision om allas trygghet och lika värde.
-
Må bra på jobbet – så pratar vi om psykisk hälsa (811 kB)
Du ska inte skadas, bli utsliten eller dö på jobbet. Du ska inte heller bli diskriminerad, kränkt, trakasserad eller behöva må dåligt på din arbetsplats. Därför handlar Byggnads arbetsmiljöarbete inte bara om skyddshjälmar och räcken. Att ha balans i livet, känna tillhörighet och vara tillfreds med jobbet och vardagen är minst lika viktigt.