Vad gäller för dig som servicehantverkare?

Kan din arbetsgivare kräva att du ska låna toalett och mikro från kunden? Ska du behöva gå med på att äta lunchen i bilen? Det här gäller för dig som jobbar hos privatkunder.

Förutsättningarna för att äta lunch och sköta hygienen kan se vitt skilda ut beroende på vilken arbetsplats du jobbar på. Din arbetsgivare ska se till att du har tillgång till lokaler som uppfyller kraven i den så kallade ”bodöverenskommelsen” mellan fack och arbetsgivare.

Det här har du rätt till enligt bodöverenskommelsen:

OM LUNCH

Du ska kunna äta dina måltider i ett särskilt matutrymme med god plats för alla som äter samtidigt. Där ska finnas matbord och sittplatser med ryggstöd.

OM ATT BYTA OM

Omklädningsrum ska vara skilda för män och kvinnor om de används samtidigt. Även i tillfälliga personalutrymmen ska plats för tvätt och ombyte vara åtskilda.

OM TOALETTBESÖK?

Du ska inte behöva låna kundens toalett. Enligt avtalet har du rätt att kräva att det ställs dit en toalett.

Bodöverenskommelsen gäller för dig som jobbar på Byggavtalet.

  • Personalutrymmen – tillfälliga arbetsplatser (1,96 MB)

    Broschyren innehåller information om krav på personalutrymmen och personalutrymmens funktion, utrustning, utrymme, separation, städning och hygien samt standard. Reviderad upplaga från 2022.

    Personalutrymmen – tillfälliga arbetsplatser

Du hittar regler för övriga kollektivavtal här

Det här rekommenderar Byggnads:

OM SERVICEBILEN

Byggnads generella rekommendation är att du ställer bilen hos arbetsgivaren när du slutat för dagen. På så vis undviker du problem om något skulle hända med bilen. Du kan självklart göra en särskild överenskommelse med din arbetsgivare.

Säkerhet i servicebilar

Många som arbetar i bygg- och installationsbranschen kör flera timmar om dagen med servicebilen. Men för att du som förare ska vara säker behöver arbetsmiljön också riskbedömas.

Ett lättanvänt informationsmaterial i flera delar från Prevent finns som stöd i det förebyggande arbetsmiljöarbetet för servicebilar. Här finns bland annat krocktester, utbildningsfilmer för att lasta rätt och digitala checklistor för förare och bil.

Checklistan för bilen tar cirka 30 minuter att gå igenom.  Checklistan för föraren tar något kortare tid.

”Omställningen till service var ganska stor”

VVS-montören Emma Korsgren tog steget att efter fyra år på entreprenad i Borlänge, gå över till service i Leksand. Omställningen var ganska stor. Från att gå på fasta tider och rutiner, till att jobba mer flexibelt.   

Läs artikeln

Material från Prevent

Uppdaterad: