Anställningsformer
När du påbörjar ett nytt jobb är det viktigt att veta vilken anställningsform du blivit erbjuden. Det finns tre typer av anställningsformer: tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning och provanställning.
Senast en månad efter att du har påbörjat ett arbete ska du ha ett anställningsavtal. Anställningsavtalet är ett skriftligt bevis mellan dig och din arbetsgivare. Där ska det framgå vilken typ av anställning du har.
Tillsvidareanställning
Tillsvidareanställning är huvudanställningsformen inom byggnadsindustrin. Tillsvidareanställning kallas även för fast anställning. Om du är fast anställd finns det inget bestämt datum när din anställning upphör, utan anställningen löper på tills den av någon anledning avslutas. Till exempel om du säger upp dig eller om arbetsgivaren har "sakliga skäl" för att säga upp dig. "Sakliga skäl" kan vara arbetsbrist eller att arbetsgivaren anser att du misskött dig. Om du blir uppsagd finns det lagar och regler vid uppsägning som din arbetsgivare måste hålla sig till.
Tidsbegränsad anställning
En tidsbegränsad anställning gäller under en begränsad period och har en bestämd början och ett bestämt slut. I Byggnads kollektivavtal finns regler som anger vilka typer av tidsbegränsade anställningar som är tillåtna på varje avtalsområde.
Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) är tillåtna tidsbegränsade anställningar särskild visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när arbetstagaren fyllt 67 år. Om du haft ett vikariat i sammanlagt mer än två år hos samma arbetsgivare under en femårsperiod, eller om du haft en särskild visstidsanställning i sammanlagt mer än 12 månader under en femårsperiod, ska din anställning övergå i en tillsvidareanställning. Reglerna för detta kan vara annorlunda om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. Då är det kollektivavtalets regler som gäller och inte Lagen om anställningsskydd.
Provanställning
En provanställning kan pågå i högst sex månader. Efter prövotiden ska den övergå till en tillsvidareanställning. Du kan avbryta en provanställning när som helst under prövotiden utan att ange någon särskilda skäl till varför du vill avsluta din anställning.
En arbetsgivare som planerar att avbryta en provanställning i förtid eller avsluta provanställningen utan att den över går i en tillsvidareanställning, måste lämna besked till arbetstagaren minst två veckor i förväg. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan andra regler gälla.
Har du frågor om din anställningsform?
Kontakta den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats om du har frågor om din anställninsgform. Finns det ingen fackligt förtroendevald på din arbetsplats kan du kontakta Byggnads Nu!