Skyddsombud
Som skyddsombud arbetar du för en bra arbetsmiljö och bevakar att det finns skydd mot ohälsa och olycksfall i arbetet. Du är en nyckelperson för att uppnå Byggnads vision om allas trygghet och lika värde.
Skyddsombud räddar liv
Som skyddsombud är det din uppgift att bevaka så att arbetsgivaren följer och uppfyller kraven i arbetsmiljölagen. Det är alltid arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret, men det är ett krav att de anställda ska vara med i arbetsmiljöarbetet. Som skyddsombud är du de anställdas representant. Om du upptäcker en fara som behöver åtgärdas ska du direkt vända dig till din arbetsgivare. Om inget händer ska du gå vidare till Arbetsmiljöverket.
När behövs det skyddsombud?
På arbetsplatser med minst fem anställda ska skyddsombud utses, men om arbetet är riskfyllt ska det finnas skyddsombud även på arbetsplatser med färre än fem anställda. Som skyddsombud är du representant både för ordinarie och inhyrd personal.
Hur utses skyddsombud?
Normalt utses skyddsombud på tre år av din fackförening. Om det rör sig om större arbetsplatser kan man utse fler skyddsombud och en av dem blir i så fall huvudskyddsombud som har till uppgift att samordna de övriga skyddsombudens arbete.
Dina rättigheter som skyddsombud
Du har rätt att ta ledigt för den tid som behövs för att sköta uppdraget och ändå få din vanliga lön. Du har också rätt att ta del av sådant som rör arbetsmiljön, delta i utbildningar och vara med när man ändrar eller planerar nya lokaler. Som skyddsombud kan du besluta att ett arbete ska avbrytas om det är allvarlig fara för arbetstagarens liv. Det kallas skyddsombudsstopp.
Utbildningens uppbyggnad och kursanmälan
Nya regler om projektering och byggarbetsmiljösamordning!
Se Byggnads webbinar om regelförändringar i föreskrifter om projektering och byggarbetsmiljösamordning inom bygg och anläggning.
Från första januari 2025 gäller nya föreskrifter om projektering och byggarbetsmiljösamordning inom bygg och anläggning. Regelförändringarna kommer att innebära förändringar i arbetet som skyddsombud, bland annat i samarbetet med BAS-U. Du får en genomgång om vad regelförändringarna innebär och hur de påverkar skyddsombudens arbete.
Intresserad?
Är du intresserad av att bli skyddsombud? Kontakta då Byggnads i din region.
Blanketter och checklistor
Här hittar du länkar till checklistor och blanketter om arbetsmiljö.
Skyddsombud i Byggnads
Som skyddsombud har man i uppdrag att påverka arbetsmiljön för sig själv och sina arbetskamrater. Här förklaras kort vad rollen innebär, vilka uppgifter som ingår och vilken utbildning som krävs.
Ladda nerBra upphandling av företagshälsovård - Riktlinjer Byggnads
Syftet med att ta fram riktlinjer för upphandlandet av företagshälsovård är att Byggnads medlemmar ska få så bra företagshälsovård som möjligt. Riktlinjerna ska hjälpa dig som medverkar vid tecknandet av avtal att ställa krav och se till att arbetsmiljöavtalet uppfylls.
Ladda nerGrundutbildning för skyddsombud – Byggavtalet
Byggnads och Sveriges Byggindustrier har ett gemensamt mål att främja säkerhet och hälsa på byggarbetsplatserna. Det uppnås genom kunskap och gott samarbete mellan alla som kan påverka arbetsmiljön, exempelvis mellan myndigheter, beställare, yrkesarbetare och konstruktörer. Speciell betydelse har arbetsledare och skyddsombud. Avtalet innehåller därför en särskild utbildningsplan för skyddsombuden. På följande sidor beskrivs kortfattat grundutbildningens utbildningsplan.
Ladda nerSkyddsombud (Arbetsmiljöverket)
Skyddsombudet är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor. Den här broschyren handlar om skyddsombudet och den roll som han eller hon har på arbetsplatsen, med skyldigheter och rättigheter.
Ladda nerSkarpt läge
I ”Skarpt läge” hittar du handfasta råd och anvisningar för organisation och rutiner kring allvarliga arbetsplatsolyckor och att öka kunskapen om hur myndigheterna arbetar efter en arbetsplatsolycka. Skarpt läge innehåller länkar till checklistor och brevmallar.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 11 november 2024