
Byggnads sågar regeringens ROT-satsning
Idag presenterade regeringen flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Byggnads kritiserar åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
Förra året höjde regeringen tillfälligt taket för ROT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor med samma argument. Åtgärden gav dock liten eller ingen effekt på konjunkturen i byggbranschen
– Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande och det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse. Vi behöver åtgärder för att få spaden i marken för nya byggstarter, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
Byggnads vill att staten tar ett större ansvar för bostadsbyggandet och säkerställer en jämnare byggtakt mer anpassad efter landets behov. Bland annat genom att återinföra och utveckla investeringsstödet.
– Vi har tillsammans med resten av byggbranschen uppvaktat regeringen vid flera tillfällen och presenterat en rad åtgärder att ta till. Tyvärr har det fallit för döva öron. Nu varslas yrkesarbetare med decennier av kompetens och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade efter tre års studier. Det kommer att få förödande konsekvenser när konjunkturen vänder, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
Fakta
- Arbetslösheten i Byggnads A-kassa låg i februari på rekordhöga 10,7 %
- En rapport från Hyresgästföreningen visade att investeringsstödet betalades ut till byggandet av 51 000 nya bostäder mellan 2016 och 2021. Rapporten visade att 30 000, eller 60 procent, inte hade byggts om stödet inte hade funnits.