“Vi fick igenom bättre arbetskläder”

Muraren Peter Ghanem och hans MB-grupp har fixat ett större urval av arbetskläder på jobbet och fått alla anställda att gå Påfarten. Nu vill de förhandla fram mer. Slipade glasögon och mer friskvård ligger på bordet.      

Publicerad:

När Peter Ghanem fick förtroendet att vara MB på företaget BC bygg Linköping med dryga 100 anställda, ville han göra MB-gruppen mer aktiv på de fackliga mötena på arbetsplatsen (sk. UVA-möten).

– MB-gruppen är framröstad att fungera mellanhand mellan företaget och Byggnads. Då är det viktigt att vi finns där för kollegorna och minskar ”vi-och-dem”-känslan. Det kan vara lättare att prata med en kollega om vad man tycker, än med en chef eller ombudsman.

MB-gruppen kallade alla anställda på företaget till ett UVA-möte i samband med att företaget skulle hålla info och bjuda på mat. I grupper fick de anställda diskutera vad som var viktigast för dem. Sju av tio ville se bättre arbetskläder, vilket resulterade i att nya stretchbyxor och tröjor köptes in.

– Vi körde även handuppräckning på vilka som inte gått Byggnads introutbildning Påfarten. Alla som inte gått fick anmäla sig. Vi har varit i behov av skyddsombud tidigare, nu har vi valt tre under våra UVA-möten.

Numera håller MB-gruppen i större delen av UVA-mötet. Sedan bjuds en ombudsman in för expertkunskap om Svensk Byggkontroll, avtalsrörelsen, försäkringar och annat.

– Det har givit en mer positiv bild av MB-gruppen och vi har fått jättebra respons. Det känns kul att kollegorna har förtroende för oss. Detta stärker oss i MB-gruppen.

Går det att påverka i grupp?

– Absolut! Bara man har kollegorna enade bakom sig. Nu vill vi få igenom slipade skyddsglasögon, mer friskvård och fler lagbasar.

Peter tycker också att fler arbetsplatser borde ha fackliga möten på jobbet.

– Om fler hade fackliga möten på arbetsplatsen skulle det förändra hur branschen ser ut. Fler skulle bli medvetna om fusket i branschen, lön och ackord skulle förbättras. Byggnads skulle också bli en mer medlemsaktiv förening med fler förslag på förbättringar

PETERS TIPS FÖR ATT PÅVERKA SOM GRUPP

  • Sätt ut en brevlåda där alla kan lägga förslag på förbättringar och önskemål. Vill många samma sak blir det lättare att ta frågan vidare och påverka som grupp.
  • Gör en namninsamling om en sak ni vill förändra. Är ni många blir det tydligt.

Boka ett fackligt möte med dina kollegor på betald arbetstid!»

Uppdaterad: