Ny rapport: Tre av fyra byggnadsarbetare visar symptom på vibrationsskador

Vibrationsskador är ett växande problem inom byggbranschen. En ny undersökning från Byggnads visar att många arbetstagare utsätts för överdriven exponering för skadliga vibrationer. Många visar dessutom symptom redan i ung ålder.

Publicerad:

– Det här är alarmerande siffror. Över hälften av byggnadsarbetarna under 30 år upplever symptom, det är helt oacceptabelt, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Byggnads frågat nära 4 500 medlemmar om deras användande av vibrerande verktyg, kunskap om risker samt egna symptom. Resultaten presenteras i den nya rapporten Dåliga vibbar – Om vibrationsskador i byggbranschen.

Undersökningen visar att:

  • 94 % använder vibrerande verktyg i sitt arbete.
  • 73 % av dem uppger att de har symp­tom som kan härledas till vibrerande arbete. Vanligast är domningar och stickningar i händerna, vilket är bland de första tecknen på nervskador.
  • Endast 23 % har erbjudits medicinsk kontroll, något som arbetsgivaren är skyldiga att göra. Av dessa har 54 % konstaterats med vibrationsskador eller tecken på vibrationsskador.

Unga extra utsatta för vibrationsskador

Undersökningen visar att symptomen inte bara drabbar äldre arbetare. Hela 58 procent av byggnadsarbetarna mellan 18 och 29 år svarar att de har symptom på vibrationsskador. Denna grupp tenderar dessutom att ha mindre kunskap om riskerna och arbetar ofta längre perioder med de farliga verktygen.

– Det här måste bli en rejäl väckarklocka för hela branschen. Arbetstagarna måste få den information och de medicinska kontroller de har rätt till. Och arbetsgivarna måste se över både inköp och kunskapsläget i sina bolag, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Brist på utbildning och kontroller

Undersökningen visar att arbetsgivarna generellt sett brister i sitt ansvar. Arbetsgivare är skyldiga att informera om riskerna och erbjuda medicinska kontroller till dem som exponeras för skadliga vibrationer, men detta sker sällan i praktiken.

  • 22 % uppgav att de fått information om hur länge de får arbeta med de verktyg som tillhandahålls.
  • 36 % svarade att de fått information eller utbildning om riskerna med vibrerande verktyg av sin arbetsgivare.
  • 22 % kände till vibrationsvärdet på sitt vanligaste verktyg.

Förbättringar möjliga – med rätt insatser

Trots dystra siffror så finns lösningar för att minska vibrationsskadorna. Smartare val av verktyg och bättre planering av arbetet kan reducera exponeringen för vibrationer avsevärt. Till exempel genom att använda fjärrstyrda markvibbor och vibrationsfri betong, eller att ersätta mer skadliga verktyg som mutterknack med skruvdragare.

– Med till synes små insatser, som konti­nuerliga medicinska kontroller, smartare verktygs-, metod och materialval samt bättre planering och projektering, skulle tusentals byggnadsarbetare slippa lida av livslånga vibrationsskador. Samtidigt skulle samhället spara åtskilliga miljoner på uteblivna sjukskrivningar och rehabiliteringsärenden, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Så vill Byggnads minska vibrationsskadorna

Sänkt insatsvärde. Insatsvärdet styr hur länge en person får arbeta med vibrerande verktyg. Forskning visar dock att 1 av 10 arbetstagare drabbas av vibrationsskador redan efter fem år, även om man följer insatsvärdet. Därför krävs både en generell sänkning av insatsvärdet samt kraftfullare kontroller och uppföljningar av att det efterlevs.

Inför sanktionsavgifter. Att bryta mot lagar och föreskrifter måste kosta. Sanktionsavgifter skulle innebära mer fokus på det förebyggande arbetet och färre skador.

Maxgräns för vibrationer på verktyg och maskiner. Idag får maskiner säljas i Sverige som vibrerar många gånger mer än vad de behöver. Det behövs en maxgräns för verktyg som säljs i Sverige.

Obligatorisk arbetsmiljöutbildning på yrkesprogram och högskolor som innefattar riskerna med vibrationer.

Regelbundna medicinska kontroller ska erbjudas alla arbetstagare i branschen.

Byggnads gör arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön

Under vecka 43 pågår den europeiska arbetsmiljöveckan. Under hela veckan kommer Byggnads att göra riktade arbetsplatskontroller med fokus på just vibrationsskador och informera om hur skador kan förebyggas.

Läs hela rapporten

  • Dåliga vibbar – Om vibrationsskador i byggbranschen (14,84 MB)

    Skadorna från vibrationer är ett växande problem i byggbranschen. Fler skadas och det är nu den vanligaste, godkända, arbetsrelaterade sjukdomen. Byggnads medlemsundersökning visar att arbetstagare överexponeras för skadliga vibrationer. Många uppvisar tecken på skador redan i ung ålder.

Skydda dig mot vibrationer »  
Uppdaterad: