
De får Byggnads kulturstipendium 2024
Idag delas Byggnads kulturstipendium ut för 58:e året i rad. 19 kulturutövare får 15 000 kronor vardera för insatser och fortsatt arbete inom kulturområdet.
– Kulturen har alltid varit en bärande del av arbetarrörelsen och det känns både hedrande och roligt att återigen få dela ut Byggnads kulturstipendium. Stipendiaterna visar på en imponerande spännvidd i sitt skapande och är ett bevis på den enorma kreativa kraft som finns i vårt land, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.
Byggnads kulturstipendium delades ut för första gången 1966 och under åren har hundratals kulturutövare hyllats och stöttats i sitt utövande. Bland årets pristagare finns bland andra en 16 årig violinist, en fotbollsjournalist och en skulptör som genom konsten belyser farliga arbetsmiljöer och arbetsskador.
De får Byggnads kulturstipendium 2024:
Litteratur
Linnea Lundborg, Malmö: För att skriva en lättläst bok om 1 maj, riktad till barn och allmänheten.
Theres Furuskog & Ellika Kyndel, Norrköping: För att dokumentera de kvinnliga internernas liv på Kronospinnhuset i Norrköping.
Malin Granroth, Malmö: För att skapa en serieroman om Sveriges finska minoritet och deras historia.
Teater och scenkonst
Mia Olsson, Malung: För att undersöka kvinnors rösträttskamp på landsbygden och skapa ett manus för en scenföreställning.
Anette Skåhlberg, Uppsala: För att skapa fler avsnitt av Anettes Godnattstund på YouTube, med syfte att främja barns läs- och skrivlust.
Journalistik
Ekim Caglar, Stockholm: För sin journalistik om fotbollens och politikens sammanflätning och bevakning av sociala frågor inom sporten.
Musik
Emelie Sjöström, Kristinehamn: För att utveckla musikprojektet "Hormones", som utforskar kvinnors känslor genom slagverkssolo.
Fabienne Glader, Stockholm: För att delta i en masterclass i London och sprida glädje genom violinspel för barn.
Erland Westerström, Farsta: För att skriva en svensk lärobok i munspel.
Bildkonst
Martin Jenefeldt, Stockholm: För att skapa kortfilmen "Vänta", som belyser ungdomars inblandning i kriminell verksamhet.
Klara Wikström, Vällingby: För att skapa stora målningar inspirerade av dockskåpsscener.
Anna-Karin Rasmusson, Stockholm: För sitt arbete med performance och video som utforskar hur uppväxt och miljö påverkar individen.
Maria Safronova Wahlström, Göteborg: För sina skulpturer som diskuterar arbetsskador och arbetsmiljö.
Øistein Sæthren Dahle, Johanneshov: För sina stora fotografier som skildrar poetisk och sensuell skörhet.
Emma Dominguez, Stockholm: För sitt konstverk som ifrågasätter maktstrukturer och belyser kollektivt skapande.
Kalle Johansson, Enskede: För sina tecknade serier och animationer om folkbildning och politisk historia.
Arkitektur
Hugo Lindberg, Enskede: För att sprida kunskap om byggarbetares boendesituation genom en bok och hemsida.
Övriga områden
Martin Bjerknes-Lima de Faria, Uppsala: För att utveckla "The Flow", ett spel för barn med stress och NPF-diagnoser som främjar avslappning och fokus
Relaterade ämnen
- Byggnads sågar regeringens ROT-satsningIdag presenterade regeringen flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Byggnads kritiserar åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
- Överenskommelse mellan Byggnads och Måleriföretagen kring semesterlöner, pensionsavsättningar och MålerifaktaByggnads och Måleriföretagen har nått en överenskommelse om ägandet av Målerifakta och ändrad utbetalningsregel avseende semesterlöner. Förhandlingarna har pågått sedan i somras och nu har en helhetslösning kommit på plats.
- Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkandenIdag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmästeriavtalet. Fokus för årets avtalsrörelse i glasbranschen ligger bland annat på högre lön men även insatser för bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet.