
Byggnads kommenterar P1 Kalibers granskning av anläggningsdykning
Radioprogrammet Kaliber i P1 har i ett antal avsnitt granskat arbetsförhållandena inom anläggningsdykning. Byggnads välkomnar granskningen av en bransch med stora arbetsmiljöproblem. Förbundet kräver att anläggningsdykning med endast tre personer i laget förbjuds.
– Granskningen visar vilka utbredda arbetsmiljöproblem som finns inom anläggningsdykningen. Föreskrifterna är inte tillräckligt tydliga och arbetsgivarna tar inte sitt arbetsmiljöansvar fullt ut. Här behövs självrannsakan från både arbetsmiljöverket och arbetsgivarna. Vi har sett flera fall med omodern, sliten utrustning och kronisk underbemanning i dyklagen. Det är helt oacceptabelt. Det krävs en rejäl diskussion och uppryckning gällande dykarnas arbetsmiljö, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
– Arbetsgivaren har alltid arbetsmiljöansvaret. Från Byggnads sida kommer vi sätta ännu mer press för att se till att de faktiskt tar det också. Ett första steg är att Arbetsmiljöverket förtydligar föreskrifterna så att dyklagen består av fem personer, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Så kan dykarnas säkerhet förbättras
Arbetsmiljöverkets föreskrifter för dykeriarbete (AFS 2010:16) är generella för all typ av dykning, såväl anläggningsdykning som exempelvis forskningsdykning. Det skapar osäkerhet om hur föreskrifterna ska tolkas. En direkt konsekvens är att dykeriarbete ofta utförs i lag om endast tre personer. Alldeles för få för att tillgodose säkerhetsbehoven.
För att erbjuda en säker arbetsmiljö ska ett dyklag bestå av fem personer.
En dykledare, en dykare och en reservdykare.
Utöver detta ska det finnas en dykskötare till varje dykare i vattnet. En till dykaren och en till reservdykaren.
Relaterade ämnen
- Byggnads sågar regeringens ROT-satsningIdag presenterade regeringen flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Byggnads kritiserar åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
- Överenskommelse mellan Byggnads och Måleriföretagen kring semesterlöner, pensionsavsättningar och MålerifaktaByggnads och Måleriföretagen har nått en överenskommelse om ägandet av Målerifakta och ändrad utbetalningsregel avseende semesterlöner. Förhandlingarna har pågått sedan i somras och nu har en helhetslösning kommit på plats.
- Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkandenIdag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmästeriavtalet. Fokus för årets avtalsrörelse i glasbranschen ligger bland annat på högre lön men även insatser för bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet.