Jobbet som rivare gav vibrationsskador för livet
Som barn kunde Joel Edoff krama snöbollar utan handskar, så varmblodig var han. Idag är han frusen om fingrarna och lever med kramp och domningar varje dag. Nu vill han få till en ny lagstiftning kring vibrerande verktyg.
Att arbeta med vibrerande verktyg kan skada dig för livet. Det är Joel Edoff ett levande exempel på. Han halkade in i byggbranschen via sin pappas jobb. Som grovrivare arbetade han med flera olika vibrerande verktyg såsom sågning, borrning och bilning.
Redan efter några år började han känna av vibrationsskador och vid 26 års ålder började problemen på allvar. Han tog kontakt med Byggnads och fick hjälp av Sören Orrstenius, Regionalt skyddsombud i region Öst.
– Sören hjälpte mig att skadeanmäla både hos Afa och Försäkringskassan, och skickade mig till Arbetsmiljömedicin där jag blev undersökt. Jag fick all hjälp jag behövde. Men jag förstod på Sören att det inte var ovanligt med vibrationsskador. Det kändes liksom lite uppgivet.
Arbetsmiljömedicin konstaterade att Joels vibrationsskador var på nivå 4 av 5. Rådet av läkaren var: "Byt bransch så fort det går". Sören Orrstenius hjälpte också Joel med en anställning på ett annat företag.
I dag jobbar han som servicetekniker på Bravida. Han trivs väldigt bra och kunderna är främst privatpersoner och Linköpings stad.
Han är tacksam men kan inte ens köra bil utan att få kramp i tummen. Domningar och stickningar får han leva med.
– Det är som tinnitus, det är där och retar. Jag fick veta att det aldrig kommer att bli bättre, bara sämre. Det känns ju jättekul att få den domen när man är 28 bast, säger han ironiskt.
Men han är inte arg på sin tidigare arbetsgivare.
- Det är oftast inte arbetsgivarnas fel. Det har blivit en tuff bransch där man utnyttjar folk till max. Byggstarten kan många gånger flyttas fram men sluttiden ska ändå hållas. Det säger sig självt att det inte går.
Därför vill Joel vill se en ny lagstiftning.
– Byggnads borde vara hårdare kring vibrationer. Det ska inte vara en rekommendation utan ett krav att arbetarna får tillräckligt med raster och återhämtning. Och kraven borde ställas genom kollektivavtalet, så att alla konkurrerar på lika villkor.
Trots allt ser Joel framtiden som ljus och hoppfull. För han tycker att han fått en andra chans. När det 70 procentiga lönebidraget som Bravida får genom Joels anställning på Galaxen går ut räknar han med en fast anställning på Bravida.
Vill du veta mer om vibrationsskador? Här finns mer material och information.
Joels 3 tips till arbetsgivare
- Ge de som arbetar med vibrationsverktyg extra raster och återhämtning.
- Stå inte med arbetspiskan. Det blir en psykisk stress. Vila och snack med kollegorna ger en bättre arbetsmiljö för alla.
- Var tydlig vid anbudet och förklara att arbetarna måste ha raster och återhämtning. Låt i värsta fall beställaren prova bilmaskinen själv så är de tysta sedan.