Jämställdhetsdagarna
Nu börjar Jämställdhetsdagarna som inträffar mellan 4 - 8 mars. För att alla ska må bra på jobbet behöver branschen förändras och bli mer jämställd. Att dagens byggarbetsplatser är ojämställda går helt emot de regler och rättigheter som finns för att alla ska ha en bra arbetsmiljö och känna trivsel på jobbet. I år fokuserar vi på följande ämnen.
Familjeliv och jobb i byggbranschen
Att bli förälder är en stor händelse i livet. Som medlem kan du alltid få råd och stöd av Byggnads. Funkar det att vabba när betongbilen kommer? Se seminariet Familjeliv och jobb i byggbranschen i efterhand:
Barn i familjen betyder ofta ett pusslande mellan familj och jobb. Med planering och koll på lagar och avtal får du bättre förutsättningar för att få ihop jobb och familjeliv.
Läs vad du har rätt till enligt lag och kollektivavtal
Att vara gravid eller amma – och arbeta som byggnadsarbetare
En del arbetsmoment kan vara skadliga för dig som gravid. Det handlar bland annat om bilning, buller, damm eller farliga syror. Det är viktigt att anpassa arbetsmiljön så att den passar alla, oavsett kön. För att alla ska trivas på arbetsplatsen.
Är du gravid? Tänk på att:
- Prata med din arbetsgivare så fort som möjligt för att undvika risker i början av graviditeten.
- Prata med ditt skyddsombud om din arbetsgivare inte vidtar åtgärder för att säkra din arbetsmiljö.
- Arbetsgivaren har ansvaret för att en riskbedömning genomförs. Uppmuntra din arbetsgivare att ta stöd av företagshälsovården eller annan arbetsmiljökonsult.
Som medlem i Byggnads är du aldrig ensam! Ta gärna med en förtroendevald eller ett skyddsombud till mötet med din arbetsgivare. Med kunskap om riskerna kan de undvikas och förebyggas för ett tryggt arbetsliv.
-
Gravid eller ammande på jobbet (15,3 MB)
Den här broschyren ger dig, din arbetsgivare och ditt skyddsombud information om vilka risker som är viktiga att tänka på när du är gravid eller ammar. Med kunskap om riskerna kan de undvikas och förebyggas för ett tryggt arbetsliv.
6 timmars arbetsdag
6 timmars arbetsdag är inte bara en fråga om rättvis fördelning av produktivitetsökningarna. Det skulle även ge oss bättre möjlighet till återhämtning och kanske det viktigaste, bättre balans i livet. Det är också en jämställdhetsfråga.
Machokultur
Hälften i byggbranschen upplever machokultur. Det visar årets Machoindex, framtaget av Byggnads och Byggcheferna. De som upplever minst machokultur är äldre, manliga chefer. De som upplever mest är yngre, yrkesarbetande kvinnor. Det vanligaste problemet är diskriminerande skämt.
Med kampanjen Stoppa machokulturen har Byggnads, tillsammans med Byggcheferna väckt stor uppmärksamhet, men också visat att en förändring är nödvändig – och möjlig.
Ta machotempen på din arbetsmiljö
Fler kvinnor i uppdrag!
Byggnads fackligt förtroendevalda är viktiga i arbetet för mer jämställda arbetsplatser. Vi behöver utbilda och stärka våra förtroendevalda i sin roll att förändra attityder och stötta sina arbetskamrater. Även Byggnads personal utbildas och vi måste fortsätta vara aktiva för att få fler kvinnor i olika styrelser och till fackliga uppdrag.
Vill du ta ett uppdrag? Prata med Byggnads i din region eller läs mer om Byggnads olika uppdrag på uppdragsguiden.