Dina rättigheter i värmen

På sommaren kan det bli riktigt varmt på en byggarbetsplats. Då är det extra viktigt med det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att utforma arbetsplatsen, så att du skyddas för stark sol och värme. Det finns inga satta temperaturgränser, utan riskbedömningar behöver göras systematiskt.

Publicerad:

I sommarhettan är det extra viktigt att vara vaksam på arbetsmiljön. Värme drabbar inte bara människan i form av utmattning och obehag. När kroppen blir för varm påverkas även prestationsförmåga, reaktionsförmågan och omdömet negativt.

Arbetsgivaren ska bedöma om värmen och solen medför risker för olycka eller ohälsa, om de är allvarliga och göra vad som behövs för att undvika ohälsa. Allt detta, det vill säga riskbedömningen, ska dokumenteras skriftligt.

Är det för varmt ska du alltid börja med att vända dig till arbetsgivaren. Om det inte funkar ska du gå till ditt skyddsombud.

Arbetsgivaren ska: 

  • Prioritera arbete i skugga. 
  • Säkerställa tillgång till dricksvatten i nära anslutning till den plats där arbete utförs. 
  • Lägga ut extra pauser under dagen. 
  • Om möjligt tillåta lättare klädsel. 
  • Tillfälligt fördela arbetsuppgifter som är mindre krävande. 

Experten svarar

Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Vilka risker finns det med att jobba i värme? 

– Fysiskt arbete i stark värme ökar risken för olyckor. Det är lätt att tappa koncentrationen och bli trött, eller du tappar material eller verktyg för att du svettas om händerna. Arbetsgivaren ska tillsammans med dig och ditt skyddsombud riskbedöma och ta fram de åtgärder som krävs för att minimera dessa risker.  

När ska man avbryta arbete? 

– Om du känner att värmen gör så att ditt arbete innebär fara för liv eller hälsa för dig själv eller andra så ska du avbryta ditt arbete och meddela ditt skyddsombud och din chef. 


Mer om arbete i värme

Uppdaterad: