Byggnadsarbetarnas namninsamling växer – fler fackförbund ansluter
I december startade byggnadsarbetare i Stockholm en namninsamling för att få regeringen att agera mot byggkrisen. Namninsamlingen är uppe i över 15 000 underskrifter och 6 februari sker en demonstration på Sergels torg där bostadsminister Andreas Carlson (KD) tar emot underskrifterna.
– Regeringen måste inse allvaret och ta ansvar för landets bostadsförsörjning. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen. Skulle något liknande hända idag så skulle det ge katastrofala följder för både branschen och samhället i stort, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.
Byggkrisen visar inga tecken på att avstanna och både konkurser och varselsiffror når rekordnivåer. Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta initiativ till kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”.
– Det handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Vi vill att regeringen tar krisen på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet, säger Stefan Slottensjö, snickare och en av initiativtagarna till uppropet.
Namninsamlingen har fått in över 15 000 underskrifter och nu ansluter även GS-facket, som organiserar anställda i de småhusfabriker som även de drabbats hårt av låg konjunkturen. Även Målarna, Elektrikerna och Hyresgästföreningen Stockholm har anslutit sig till uppropet.
Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg
Namninsamling avslutas med en demonstration där byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin samlas på Sergels torg 6 februari kl 17.00.
Bland talarna finns, utöver engagerade byggnads- och industriarbetare, bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Även Bostadsminister Andreas Carlson (KD) närvarar för att möta byggnadsarbetarna och ta emot underskrifterna.