“Arbetsgivaren ignorerade tecken på vibrationsskador”

Oskar Hagesveen började arbeta vid 16 års ålder. Uppgifterna var bil- och slipningsarbete. Efter några år började han uppleva kyla, krypningar och kramp i händerna. Men arbetsgivare och kollegor sa åt honom att sluta klaga. Idag har han vibrationsskador som inte går att reparera.

Publicerad:

Oskar minns hur han som ung lärling var entusiastisk, men möttes av hård jargong. Trots tidiga symptom på grund av vibrationer fick han kommentarer som “Gör ditt jobb och sluta gnäll din dumma jävel”. Efter några år blev symptomen värre. 

– Jag fick så mycket vibrationer i mig att händerna domnade helt. Då fick jag pausa och vänta tills jag fått tillbaka blodcirkulationen. 

Oskar kontaktade Byggnads ombudsman och regionala skyddsombud Robert Nilsson som tog symptomen på allvar. Han hjälpte Oskar genom hela läkar- och rättsprocessen. Till en början försökte före-taget neka Oskar ersättning. Men Robert drev processen tills Oskar fått livränta och ersättning för uppsägningstiden.

– Det kändes som en stor befrielse att jag fick det godkänt som en arbetsskada.

Jag trodde inte att jag kunde jobba med något annat, men tre dagar senare fick jag anställning som betonglaborant.

Arbetsgivarna måste ta större ansvar för vibrationsskador

Oskar känner ingen bitterhet, däremot önskar han att fler arbetsgivare tog ett större ansvar i att utbilda sig och sin personal i arbetsmiljö.

– Då skulle arbetstagarna inte känna en oro i att ta upp den här typen av problem på sin arbetsplats. Det finns en stor okunskap från unga som kommer från skolan.

Oskar trivs bra med sin nya tjänst och känner stor tacksamhet trots omständigheterna. 

– Jag åker hellre på solsemester än till fjällen och det finns rattvärmare och andra knep för att hålla händerna varma, avslutar Oskar med ett leende.  

Läs mer om vibrationsskador »
 

Uppdaterad: