
Byggnads kommenterar uteblivna byggsatsningar i vårbudgeten
Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Trots en allvarlig byggkris görs inga satsningar för att få i gång bostadsbyggandet. Något Byggnads är väldigt kritiska mot.
– Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att sticka huvudet i sanden och helt lämna branschen åt sitt öde. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.
– Yrkesarbetare med decennier av kompetens och erfarenhet varslas nu och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade på tre års studier. Vid 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen för att sedan aldrig komma tillbaka. Vi står inför samma situation nu. Finansministern talar gärna om allt som ska byggas i framtiden. Vem tror hon ska göra jobbet? säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.
– Vi har tillsammans med resten av byggbranschen uppvaktat regeringen vid flera tillfällen och presenterat en rad åtgärder att ta till. Dels behöver vi göra som många av våra grannländer och inför ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter. Även statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar och startlån till förstagångsköpare av bostäder. Ett sänkt amorteringskrav vi höga räntenivåer skulle också göra stor skillnad för att stimulera efterfrågan, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.
Fakta:
Nyligen kom nya siffror från arbetsförmedlingen som visade att varslen i byggbranschen ökade med 59 procent första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Antalet arbetslösa medlemmar i Byggnads A-kassa ligger på över 10 procent.
Relaterade ämnen
- Byggnads sågar regeringens ROT-satsningIdag presenterade regeringen flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Byggnads kritiserar åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
- Överenskommelse mellan Byggnads och Måleriföretagen kring semesterlöner, pensionsavsättningar och MålerifaktaByggnads och Måleriföretagen har nått en överenskommelse om ägandet av Målerifakta och ändrad utbetalningsregel avseende semesterlöner. Förhandlingarna har pågått sedan i somras och nu har en helhetslösning kommit på plats.
- Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkandenIdag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmästeriavtalet. Fokus för årets avtalsrörelse i glasbranschen ligger bland annat på högre lön men även insatser för bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet.