3 av 4 byggnadsarbetare uppger symptom på vibrationsskador – Nu granskar Byggnads över 1 200 arbetsplatser

Vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom och byggbranschen är extra utsatt. Med start idag och en vecka framåt kommer Byggnads besöka över 1 200 arbetsplatser över hela landet för att kontrollera arbetsmiljön.

Publicerad:

I förra veckan släppte Byggnads rapporten Dåliga vibbar. Där visade en undersökning att tre av fyra tillfrågade medlemmar upplever symptom som kan härledas till användningen av vibrerande verktyg. Det kan handla om domningar och stickningar i händerna, vilket är bland de första tecknen på nervskador.

– Vi misstänkte att det var illa, men resultatet är chockerande. Det mest skrämmande är att så många unga är drabbade. Mer än hälften av byggarbetarna under 30 år rapporterar symptom. Det är oerhört allvarliga siffror., säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande för Byggnads.

I dag, den 21 oktober, startar Byggnads arbetsmiljövecka då fackförbundets skyddsombud gör extrakontroller för att granska arbetsmiljön med fokus på just vibrationsskador. Totalt kommer över 1 200 arbetsplatser besökas över hela landet.

– Det här är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen i Sverige. Trots att vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom så ser vi att väldigt många arbetsgivare bryter mot föreskrift och lag. Vi måste få dem att ta sitt ansvar, säger Johan Torstensson Aas. arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

Syftet med kontrollerna är att höja kunskapsnivån i branschen och förhindra att fler skadas av sitt arbete.

– Vibrationsskador kan drabba alla. Det handlar om att kunna känna huden på sina barnbarns kinder, eller klara vardagliga saker som att knäppa en skjortknapp. Arbetsgivarna måste säkerställa att de anställda får utbildning om riskerna samt hur de ska skydda sig. De anställda måste också få gå på medicinska kontroller så att man kan upptäcka skadan så tidigt som möjligt, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

Antal planerade arbetsplatsbesök per län

Län Antal planerade arbetsplatsbesök
Blekinge län 40
Dalarnas län 15
Gotlands län 15
Gävleborgs län 20
Hallands län 30
Jämtlands län 25
Jönköpings län 40
Kalmar län 50
Kronobergs län 25
Norrbottens län 75
Skåne län 270
Stockholms län 205
Södermanlands län 60
Uppsala län 70
Värmlands län 70
Västerbottens län 105
Västernorrlands län 45
Västmanlands län 25
Västra Götalands län 100

Media har möjlighet att följa med på arbetsplatskontrollerna. Kontakta Byggnads pressjour eller Byggnads i din region.

Uppdaterad: