Uttalande med anledning av dödsolyckorna i byggbranschen
I måndags rasade en bygghiss i Sundbyberg och fem personer omkom. Under fredagen kom beskedet att en person omkommit vid en arbetsplatsolycka i Skellefteå. Byggnads har varit på plats, vi bistår utredningsarbetet och stöttar anställda och företag. Våra tankar finns hos de drabbade och deras anhöriga.
– Det är fruktansvärt tragiska arbetsplatsolyckor. Jag har inte varit med om någon liknande. Jag lider med de anhöriga, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Polisen utreder olyckorna och förundersökningar har inletts. Vid hissolyckan i Sundbyberg har även statens haverikommission startat en utredning.
– Det är nu otroligt viktigt att olyckorna utreds så att vi får klarhet i vad som hänt, fortsätter Johan Lindholm.
Arbetsplatsolyckorna och även dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen hör till de värst drabbade sektorerna. År 2023 har varit det mörkaste året på väldigt länge.
Men olyckorna går att undvika. En rapport från Arbetsmiljöverket 2019 visade att samtliga granskade dödsolyckor sannolikt hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.
– Det systematiska arbetsmiljöarbetet är helt avgörande. Och att arbetstagarna och skyddsombuden blir involverade i ett tidigt skede. Så ser det tyvärr inte ut på många håll i vår bransch. Dödsolyckor och olyckor både kan och ska förhindras. Att alla ska få komma hem efter arbetsdagen, det ska vara en självklarhet i Sverige år 2023! säger Johan Lindholm.
Fler åtgärder för att förhindra olyckor i byggbranschen
- Regler kring antal underentreprenörer och att företag bygger med egen personal. Många underentreprenörer och bemanningsföretag försvårar planering och ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
- Fler kontroller och större sanktioner mot de som inte följer lagen.
- Arbetsmiljöverket behöver få större resurser och ökade möjligheter att samarbeta med andra myndigheter.
- Stoppa den osunda konkurrensen. Oseriösa företag som fuskar med arbetsmiljön konkurrerar ut seriösa bolag, som lägger den tid som krävs på att skapa säkra och effektiva arbetsplatser.