Få koll på din avtalspension med hjälp av Avtalat

Från mitten av april får du som privatanställd arbetare ditt årliga pensionsbesked om Avtalspension SAF-LO från valcentralen Fora. Beskedet kommer antingen i din fysiska brevlåda eller digitalt via Kivra. På avtalat.se kan du lära dig mer om din avtalspension.

Publicerad:

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. Förutom allmän pension, som du har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten, betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Den är den delen som är Avtalspension SAF-LO. Från och med den månad du fyller 22 år börjar din arbetsgivare betala in pengar till din tjänstepension. Om du fortsätter jobba på företag med kollektivavtal pågår inbetalningarna fram till du fyller 65 år.

I pensionsbeskedet kan du bland annat läsa om hur mycket tjänstepension du hittills har tjänat in och hur värdet utvecklats under 2022. Du ser också vilka valbara pensionsförvaltare som finns att välja på.

Du kan även välja sparform för dina pengar, traditionell försäkring eller fondförsäkring. Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

Du kan även välja att lägga till extra skydd som kan ge ersättning till din familj om du skulle dö. Skydden heter återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Lägg bara till skydden om du har familj som har behov av dem.

Om du lägger till återbetalningsskydd får dina anhöriga de pengar som sparats ihop till din tjänstepension om du dör. Familjeskydd är en försäkring som ger dina anhöriga pengar om du dör under tiden du är anställd och innan du har fyllt 65 år. Båda formerna av skydd minskar storleken på den egna tjänstepensionen, men ger alltså din närmaste familjen ekonomiskt skydd vid dödsfall.

Ifall du tycker det känns klurigt med tjänstepension kan du lära dig mer hos Avtalat, som informera och vägleder om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Uppdaterad: