”Det som gjorts mot byggfusk räcker inte”
Oseriösa underentreprenörer och fuskande konkurrenter måste stängas ute från branschen. Det skriver Johan Lindholm i en slutreplik om arbetslivskriminalitet.
Läget i byggbranschen är akut. Även om konjunkturläget just nu syns mest i nyhetsflödet är arbetslivskriminaliteten det absolut största hotet, både mot Byggnads medlemmar och företag i branschen. Något vi beskrev i en debattartikel tillsammans med ett stort byggbolag. En text som också föranledde en replik från arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
Tyvärr är svaret symptomatiskt för just den initiativlöshet och handfallenhet som vi så länge kritiserat och som nu börjar få allt fler företag att höja rösten. I stället för att konkretisera vad man tänker göra framåt radar Byggföretagen upp några saker som man tidigare gjort.
Men hela branschen är ense om att det som gjorts inte räcker. Det var själva anledningen till att vi skrev den ursprungliga debattartikeln tillsammans med en av Byggföretagens egna medlemmar.
Våra förslag syftar till att hindra oseriösa aktörer från att prisdumpa upphandlingar för att senare lägga ut jobbet på billigare underentreprenörer som inte följer lagar och avtal. Våra förslag skulle snarare främja specialisterna som konkurrerar med kvalitet och goda arbetsvillkor. Att fler blir anställda hos huvudentreprenörerna är inget hot mot specialisterna. Tvärtom leder det till färre oseriösa underentreprenörer och att fuskande konkurrenter stängs ute från branschen.
Utöver arbetslivskriminaliteten lyfts en annan helt avgörande fråga för branschen: den bristande jämställdheten och mångfalden. Tyvärr lyser Byggföretagens låga ambitionsnivå igenom även där, när det främsta förslaget för att locka fler till branschen är ”en rekommendation om att duschutrymmen ska förses med dörr”.
Vi som bransch måste ha högre mål. Det är både en hygienfaktor och en överlevnadsfråga. Det är varken läge att luta sig mot gamla bedrifter eller föreslå tama rekommendationer. Det är läge att växla upp.
Jag hoppas därför innerligt att i denna avtalsrörelse mötas av förslag och en initiativrikedom som överträffar vår, i stället för att återigen behöva putta Byggföretagen framför oss.
Det förväntar sig våra medlemmar, Byggföretagens medlemsföretag och alla svenskar som är beroende av en sund byggbransch som kan leverera bostäder, infrastruktur, skolor och sjukhus. Utan att tumma på varken skatteinbetalningar, arbetsmiljö, löner eller kvalitet.
Vår ursprungliga fråga kvarstår: Tar Byggföretagen frågorna om arbetsmiljö, jämställdhet och kampen mot arbetslivskriminaliteten på allvar? Vi ser fram emot att ta del av många konstruktiva och långtgående förslag för att utveckla branschen. Väl mött vid förhandlingsbordet!
Johan Lindholm
förbundsordförande Byggnads