Politik för oss som bygger Sverige
Den 11 september är det val i Sverige. Det finns få branscher som är så beroende av politiska beslut som byggbranschen. Här är de prioriterade frågorna som Byggnads kommer driva mot alla politiska partier fram till valet.
Vi ser hur pensionerna blir lägre och hur pensionsåldern höjs. Hur naiva politiska beslut gett arbetslivskriminaliteten fritt spelrum i vår bransch. Och hur vi själva knappt längre har råd att bo i bostäderna vi bygger. Det här måste ändras, vi kräver en politik för vanligt folk. En politik för oss som bygger Sverige.
Byggnads krav utgår från fyra prioriterade områden: arbetslivskriminalitet, pensioner, bostadspolitik och framtidens byggbransch. Till varje område finns ett antal specifika krav.
BYGGNADS PRIORITERADE KRAV ÄR:
En byggbransch fri från kriminalitet
Ingen kan längre blunda för den verklighet vi möter dagligen. Staten måste ta tillbaka kontrollen och slå ner mot fuskarna med full kraft.
- Begränsa antalet underentreprenörsled.
- Inrätta ett center mot arbetslivskriminalitet i varje region.
Pensioner för oss som bygger Sverige
Efter ett helt arbetsliv förtjänar vi en rättvis pension. Sveriges pensionssystem är felbyggt i grunden, och straffar oss med tunga jobb.
- Höj inte pensionsåldern.
- Högre pensioner till låg- och medelinkomsttagare.
Framtidens byggbransch
Vi behöver fler, duktiga arbetskamrater för att klara bostadsbyggandet. Vi måste också säkerställa att våra ungdomar får bästa möjliga utbildning och start i sina yrkesliv.
- Ta in lärlingar vid offentliga byggprojekt.
- Stoppa marknadskaoset i yrkesskolan.
Bostadspolitik för oss som bygger Sverige
Det skaver att bara bygga för de med tjock plånbok. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen över bostadsbyggandet.
- Bygg fler bostäder.
- Nej till marknadshyror.
Dessutom säger vi ...
- NEJ till att återinföra Lex Laval som skulle ge begränsa svenska fackförbunds möjlighet att med strejk kräva svenska löner och villkor genom kollektivavtal för utländska företag.
- JA till att återinföra en arbetsmarknadsprövning så att arbetskraftsinvandring endast sker till bristyrken.
- JA till högre a-kassa.