Global rights index 2022: Ditt medlemskap gör skillnad
Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index präglas av våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.
Global Rights Index är världsfacket ITUC:s årliga granskning av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Årets rapport visar på en mycket farlig, global utveckling: för nionde året i rad ökar riskerna för hot, misshandel och till och med döden för fackligt aktiva och människorättsförsvarare.
Enligt världsfacket ITUC tystas allt fler människor av brutala regimer. Pandemin i kombination med krig och konflikter gör att de mänskliga rättigheterna är under global attack – nära 70 procent av jordens befolkning lever under auktoritärt styre.
Ditt medlemskap gör skillnad
Genom vår internationella federation BWI är Byggnads engagerade på en rad platser runt om i världen. Mest uppmärksammat har arbetet i Qatar och Ukraina varit.
Men BWI har även projekt i bland annat Brasilien, ett av de länder som har den absolut dystraste trenden och som nu återfinns bland världens värsta länder vad gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Världens värsta länder
I årets Global Rights Index ingår 148 länder och här är de tio som enligt ITUC är världens värsta för arbetstagare 2022:
- Bangladesh
- Belarus
- Brasilien
- Colombia
- Egypten
- Filippinerna
- Eswatini (Swaziland)
- Guatemala
- Myanmar
- Turkiet
Om undersökningen
Global Rights Index sammanställs av ITUC, världens största fackliga organ med 200 miljoner medlemmar i 163 länder. I år ingår varken Ryssland eller Ukraina i granskningen på grund av det ryska anfallskriget.
Genom Union to Union driver de svenska fackförbunden nära 90 projekt, som spänner i drygt 70 länder, med målet en jämställd värld med anständiga arbetsvillkor och en rättvis klimatomställning.
Läs mer
Hela rapporten finns tillgänglig på ITUC:s hemsida för Global Rights Index-rapporten.