Vinterkyla på bygget? Håll koll på dina rättigheter!
Under vinterhalvåret kan det bli rejält kallt ute på byggarbetsplatserna och det kan vara bra att känna till vad du har rätt till.
Varma kläder
Arbetsgivaren är skyldig att ge dig personlig skyddsutrustning. Dit räknas även kläder som skyddar mot kyla. Fast bara det yttre lager du har på dig, exempelvis varm jacka och rejäla vinterskor. Varma strumpor och långkalsonger står du själv för.
Vad räknas som kallt?
När det gäller kyla är det individens uppfattning som räknas. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och ska då prata med de anställda. Vi är alla olika och reagerar olika på kyla, upplever du att det är kallt så har du också rätt till varma kläder.
Paus för att värma sig
Arbetar du utomhus i sträng kyla har du rätt att ta pauser i uppvärmda utrymmen för att värma dig.
Kan det bli för kallt för att jobba?
Blir det extremt kallt finns det bestämmelser i kollektivavtalet om när byggarbeten ska avbrytas på grund av ”otjänligt väder”. Det finns inte någon fastslagen köldgräns men man brukar säga att det blir aktuellt när temperaturen passerar minus 20.
Kortfattat
Vänd dig till chefen om du fryser. Om du inte får de kläder du har rätt till ska du istället kontakta ditt skyddsombud eller Byggnads i din region.
Lagar, föreskrifter och avtal
Fördjupa dig i dina rättigheter:
- AFS 1999:3 om byggnads- och anläggningsarbete.
- De partsgemensamma bestämmelserna kring otjänligt väder finns i Byggavtalets §5.3.1.
- Pausutrymmenas utformning regleras i avtalets bilaga G.
- Arbetsgivarens ansvar att tillhandahålla personlig skyddsutrustning slås fast i Arbetsmiljölagens kapitel 2, §7 och de kläder du har rätt till specificeras §11 i Byggavtalets supplement.