Person som tvättar händerna.

Information om coronaviruset

Coronaviruset, Covid-19, fortsätter att påverka situationen på våra arbetsplatser runt om i landet. Här får du svar på några av de mest förekommande frågorna när det gäller hur situationen påverkar byggbranschen.

Publicerad:

Din arbetsgivare har ansvar för arbetsmiljön. De kan därför beordra dig att stanna hemma med lön om det behövs för att hindra att coronaviruset sprids. Under ett sådant förbud behåller du din lön.

Om du själv är orolig för att bli smittad på jobbet har du däremot inget stöd i lagen för att stanna hemma. En arbetsgivare kan heller aldrig tvinga en anställd som är helt frisk att sjukskriva sig.

Vanliga frågor och svar om Corona:

Karantän och risk för smitta:

Hur bör förhållandena på arbetsplatsen utformas för att hindra smittspridning?

Byggnads kräver att varje arbetsplats gör en särskild riskbedömning till följd av Covid-19. Den ska göras av arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud eller det regionala skyddsombudet. Vi har tagit fram riktlinjer för att förhindra smittspridning på byggarbetsplatser.

Kan arbetsgivaren skicka hem mig trots att jag är frisk?
Arbetsgivaren kan skicka hem dig men ska då betala full lön. Blir du arbetsbefriad är det viktigt att även avtala om ett tydligt start- och stoppdatum för arbetsbefrielsen.

Om jag får symptom och stannar hemma?
I nuläget rekommenderas alla som har förkylningssymtom, även lindriga, att sjukanmäla sig och stanna hemma. Rekommendationen är att du är sjukskriven fram till att du varit symptomfri i två dagar. Karensavdraget är slopat från den 11 mars fram till den 31 maj (kommer sannorlikt förlängas till 30 september). För den dagen kan du istället söka sjukpenning. Sjuklön utgår sedan som vanligt från arbetsgivaren de första två veckorna.

Om en smittskyddsläkare konstaterar att jag blivit smittad?
Då kan du bli isolerad enligt smittskyddslagen. Då är frånvaron giltig och ersätts ifrån Försäkringskassan. Blir man sjuk har man rätt till sjuklön och sjukpenning som vanligt.

Karensavdrag och sjukintyg:

Vad innebär åtgärden om slopat karenavdrag?
Karensavdraget slopas tillfälligt från den 11 mars fram till den 31 december med anledning av coronaviruset, så att människor vid sjukdom stannar hemma. Åtgärden innebär att den anställde i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet till Försäkringskassan. Arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt.

Om jag blir sjuk och hemma mer än en vecka men inte får tid hos läkare för sjukintyg?
Kravet på sjukintyg från sjukdag 7 är tillfälligt upphävt. Det innebär att du som är sjuk kan vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Bestämmelserna gäller från den 13 mars.

Från och med den 27 mars behöver du inte heller lämna in ett läkarintyg de första 21 dagarna när du är sjuk. Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du dock lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning.

Om du har ett pågående sjukärende och blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare behöver du fortfarande lämna in ett läkarintyg från dag 8 oavsett diagnos.

uppsägning

Vad händer om arbetsgivaren vill säga upp mig?
Arbetsgivaren ska kalla till förhandling och förhandlingen ska genomföras skyndsamt.

Kan arbetsgivaren förkorta min uppsägningstid?
Nej, bara om du och arbetsgivaren kommer överens om det. Tänk på att ett sådant avtal även kommer att påverka din möjlighet att få a-kassa.

Vilken lön ska jag ha under uppsägningstiden?
Ordinarie lön även om du inte har något arbete som kan utföras.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta ut semester eller arbetstidsförkortning?
Nej, arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta ut ledighet.

När situationen med viruset blåser över – har man rätt att få tillbaka ett jobb man blev av med?
Om företaget behöver lika många anställda igen, då måste de återanställa.

Vad är korttidspermittering?

Läs om korttidspermittering här.

Annan frånvaro

Vad ska jag göra om jag är fast utomlands och inte kan ta mig till arbetet?
Kontakta din arbetsgivare och förklara situationen. Om du håller din arbetsgivare informerad anses inte din frånvaro som olovlig. Du har dock inte rätt till lön från arbetsgivaren.

Tänk på att det viktigaste sättet att hindra smittspridning är noggrann handtvätt med tvål och vatten. Ta hand om dig och dina arbetskamrater!

Här hittar du information om det nya coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som samlar allmän information i frågan. På deras webbplats hittar du frågor och svar om coronaviruset.

WHO

Senaste information och aktuella siffror hittar du på WHO:s webbplats.

Försäkringskassan

Mer info om de tillfälliga reglerna kring karensavdrag och sjukintyg finns på Försakringskassans hemsida.

1177 Vårdguiden

Regional information till privatpersoner om coronaviruset finns också på 1177.se Vårdguiden

Prevent

Tips, mallar och checklistor för hjälp i arbetsmiljöarbetet vad det gäller corona.

Byggnads svarar på dina frågor!

Hur Byggnads i din region håller öppet just nu varierar. Vissa av Byggnads regionkontor har tvingats stänga tillfälligt för besök på grund av Covid-19.

Här kan du se vilka som har öppet för besök och vilka tider.

Byggnads medlemscenter är fullbemannade och svarar på dina frågor på e-post och telefon mellan klockan 8 och 16.

Uppdaterad: