Byggnads: "Det offentliga kan mildra krisen med aktivt byggande och bra arbetsvillkor"
Stat, regioner och kommuner har en särskilt viktig roll för att mildra effekterna av krisen, och säkra att människor och konkurrenskraftiga företag inte slås ut. Byggnads vill se att offentliga aktörer tidigarelägger upphandlingar, att underhåll och byggnationer sker som planerat samt ett större åtagande kring schyssta och trygga arbetsvillkor i offentliga upphandlingar.
– Nu måste alla som kan bidra till att hålla hjulen snurrande, annars kommer vi få bestående skador på samhälle och ekonomi. Här har det offentliga ett avgörande ansvar som stora upphandlare av byggtjänster. Nu är inte läge att senarelägga byggnationer och upphandlingar, tvärtom. Och vi får inte glömma av att byggsektorn är en motor för ekonomin, en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Stabila aktörer och en trygg och kompetent yrkeskår är centralt för att samhället ska kunna parera en kris. En av Byggnads viktigaste frågor har varit att få bukt med dumpade arbetsvillkor och arbetslivskriminalitet, något som urholkat byggbranschens villkor alltför länge. Byggnads kräver nu ytterligare krafttag för bättre villkor i offentliga upphandlingar.
– Alla kan förstå hur viktigt det är med stabila företag och kunniga och trygga löntagare som snabbt kan komma tillbaka till jobb när krisen är över. Kollektivavtal för att motverka social dumping måste vara en självklarhet, säger Johan Lindholm.
Byggnads krav:
Fortsätt och tidigarelägg upphandlingar
Som stora upphandlare, inte minst av byggtjänster, har stat, regioner och kommuner ett avgörande ansvar för att samhället inte stannar av mer än nödvändigt. Det är nödvändigt att det offentliga fortsätter göra upphandlingar och eventuellt också tidigarelägger byggplaner för att på så sätt hålla hjulen igång.
Att planerade underhåll och byggnationer sker som planerat
För att hålla igång bostadsbyggandet måste stat, regioner och kommuner fortsätta med planerad byggnation och fortsatt underhåll.
Ett större åtagande kring schyssta och trygga arbetsvillkor i offentliga upphandlingar
Stabila aktörer och kompetent och trygg arbetskraft är avgörande för att minska de långsiktiga ekonomiska effekterna av krisen.