Flyktingläger i Syrien.

Fotograf: Caroline Gluck

Därför säger Byggnads välkommen till byggbranschen!

Samtidigt som det stundar en byggboom i Sverige så brinner det på andra håll i världen. Många tvingas fly hus och hem för att söka skydd i vårt land. En del av de som kommer vill jobba som byggnadsarbetare i Sverige. Det tycker vi är jättebra och till er säger vi: Välkomna till byggbranschen i Sverige och Byggnads! Ni behövs.

Publicerad:

Det går nu väldigt bra för arbetsgivarna inom den svenska byggindustrin och allt pekar på att det kommer att fortsätta så. Det är vi jätteglada för. Byggindustrin gör stora vinster och det ska i förlängningen även komma våra medlemmar till gagn. Nu finns det finns gott om resurser till investeringar av olika slag.

För att kunna möta behoven av arbetskraft inom byggbranschen, nu och i framtiden, har vi i Byggnads tillsammans med Sveriges Byggindustrier inrättat Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, Byn. Byn kan branschens krav och samverkar med gymnasieskolor, vuxenutbildare och företag för en bred och allmänbildande grundutbildning. I kombination med lärlingsplatser ger det blivande yrkesarbetare just de kunskaper och färdigheter som branschen eftersöker. Under utbildningstiden får lärlingen lön enligt en trappa från 65 procent upp till 100 procent av lönen. Detta regleras i Yrkesutbildningsavtalet. Det finns mer att läsa om detta och olika vägar till att skaffa sig ett yrkesbevis på byn.se.

Byn har även möjlighet att utvärdera tidigare utbildning och erfarenhet inom byggbranschen från andra länder. Om du har en utbildning sedan tidigare och har arbetserfarenhet behöver du alltså inte börja om från ruta ett. Detta tycker vi är jättebra. Då får personen snabbare en bra lön att leva på.

I Byns styrelse finns representanter från såväl Sveriges Byggindustrier som Byggnads och andra berörda fackförbund. Här finns alla möjligheter att diskutera hur man kan anpassa utbildningen till olika grupper, genom att till exempel utöka med kurser i yrkessvenska för de grupper som behöver det.

Vi i Byggnads tycker det är strålande om utbildningarna inom Yrkesutbildningsavtalet anpassas till olika grupper i samhället, till exempel nyanlända flyktingar, så att fler snabbt kan komma ut på byggena. Det går till och med att söka statliga pengar, så kallade främjandemedel, för anpassning av utbildningsmaterialet till olika språkgrupper.

Byggnads ser inga hinder till att sådana anpassningar påbörjas redan idag och vi hoppas att Sveriges Byggindustrier är med på noterna så att fler lärlingar snabbt kan komma ut på byggarbetsplatserna, där de så väl behövs. För inom Byggnads gör vi aldrig skillnad på folk och folk.

Uppdaterad: