Johan Lindholm och Jonas Wallin (Elektrikernas förbundsordförande) vid Sydkoreas ambassad.

Johan Lindholm och Jonas Wallin (Elektrikernas förbundsordförande) vid Sydkoreas ambassad.

Byggnads möter Sydkoreas ambassad om det ökande förtrycket mot facket i landet

Byggnads kräver tillsammans med de andra svenska bygg- och träfacken ett stopp på förtrycket mot fackligt aktiva i Sydkorea. Under tisdagen lämnade Johan Lindholm tillsammans med Elektrikernas ordförande Jonas Wallin över ett protestbrev till Sydkoreas president vid ett möte med landets ambassad i Stockholm.

Publicerad:

Sedan i november 2015 har förföljelserna av fackligt aktiva ökat dramatiskt i Sydkorea. Fler än 30 av fackens medlemmar har gripits, däribland dess ordförande Han Sang-gyun och 13 medlemmar ur Sydkoreas byggfack. Detta efter att de protesterat mot ett nytt lagförslag som ska göra det lättare för arbetsgivare att ge anställda sparken. Totalt har över 1000 personer granskats för att de deltagit i de fredliga protesterna. Den här typen av brutal repression undergräver rätten till mötesfrihet och föreningsfrihet – som är grundläggande mänskliga rättigheter. Sydkorea har ännu inte ratificerat internationella arbetsorganistationen ILO:s grundläggande konventioner om föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar.

– Sydkorea är ett mycket avancerad land när det gäller hållbart byggande och grön energi. Men för oss innebär hållbarhet också anständiga arbetsvillkor och att arbetarnas grundläggande rättigheter i arbetslivet skyddas, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Byggnads och de svenska byggfacken har samarbetat med det koreanska byggfacket sedan 90-talet genom vår gemensamma globala fackliga federation, Building and Wood Workers' International (BWI). BWI har nu bett alla sin medlemsförbund om att göra vad vi kan för att ta upp dessa frågor i respektive land och Byggnads vill göra allmänheten och beslutsfattare i Sverige mer medvetna om vad som händer i Sydkorea.

– Vi besökte Sydkorea förra året och vet att de flesta byggnadsarbetare arbetar under mycket osäkra förhållanden som påverkar säkerheten och bidrar till det höga antalet arbetsplatsolyckor. Enligt uppgifter från de sydkoreanska fackföreningarna omkommer två byggnadsarbetare varje dag i Sydkorea, nämner Johan Lindholm.

– En demokratisk regering måste acceptera att människor protesterar mot arbetsmarknadsreformer som allvarligt hotar att undergräva deras rättigheter. Att arrestera fackliga ledare och medlemmar för deras deltagande i en demonstrationer och protester är helt oacceptabelt, säger Jonas Wallin om situationen.

Johan Lindholm och Jonas Wallin framförde vid mötet att regeringen måste lyssna och ge medborgare möjlighet att påverka förslag som begränsar deras grundläggande rättigheter och liv. De framförde också att det är viktigt att etablera och utveckla en bra dialog mellan arbetsgivare, fackföreningar och regeringen för att förbättra arbetsvillkoren och relationerna på arbetsmarknaden.

Facket kräver att regeringen omedelbart ska frige de frihetsberövade fackliga representanterna, liksom alla andra som har gripits för att ha demonstrerat mot det nya lagförslaget. De arresteringsorder som också fortsatt finns mot andra deltagare måste också omedelbart dras tillbaka.

– Vi hoppas att vårt möte med ambassaden skickar signalerna till Seoul och att regeringen tar till sig av kritiken och förslagen. Bilden av Sydkorea är redan skamfilad och för att förebygga att den svärtas mer bör de agera nu, säger Johan Lindholm.

Här kan ni stödja kampanjen för att få de arresterade frigivna och sända budskapet till Sydkoreas regering.

Uppdaterad: